Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsFocus
Reiswereld
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Veilinghal
Privé
Siteshopper
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

zaterdag
4 december 1999
 

[V & L informatica]
[PC Thuis]
[BOL]
[EUBOS.NL]
[ABN AMRO]
[Postbank]
[TopCarrieres]
[Veilinghal]

ABN Amro krijgt Bouwfonds
na 'gebaar' van ƒ100 mln.

DELFT, zaterdag

ABN Amro kan het Bouwfonds Nederlandse Gemeenten definitief overnemen. De groep van gemeenten die het miljardenbod van ABN Amro op het Bouwfonds blokkeerden, is gisteren opeens overstag gegaan. Dat heeft wethouder Meine Oosten van de gemeente Delft, een van de grote voortrekkers in het 'verzet', bekend gemaakt. De capitulatie kwam nadat ABN Amro een 'gebaar' ter grootte van ongeveer ƒ100 miljoen had gemaakt.

De gemeenten hebben de afgelopen weken diverse gesprekken gevoerd met ABN Amro, waaruit bleek dat de bank niet bereid was om met een hoger bod te komen. "ABN Amro wilde doorvechten tot het bittere einde", aldus Oosten. De bank trekt in totaal ƒ2,67 miljard uit voor alle aandelen, die in handen zijn van 479 gemeenten. Per aandeel is dat ƒ608,53.

Ook hebben zich in de tussentijd geen andere bieders gemeld, waardoor de gemeenten afzien van verder tegenstribbelen. "Dat komt het bedrijfsbelang van Bouwfonds en dus ook de aandeelhouders niet ten goede", aldus Oosten.

Toch vind hij de protestactie geslaagd. ABN Amro namelijk bleek als gevolg van het verzet opeens bereid een eenmalige bijdrage te storten in het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting(SVN). Voorwaarde is wel dat minimaal 85% van de aandelen wordt aangemeld. "De bank wil dit gebaar maken om de relatie met de gemeenten ook na de overname te bestendigen", aldus een verklaring van de bank.

De bijdrage zal gedaan worden in de vorm van een renteloze lening. ABN Amro nodigt daarbij de gemeenten ( op vrijwillige basis) uit om uit de opbrengst van de door hen aan te bieden aandelen Bouwfonds een bedrag te storten in het SVN. In principe zal ABN Amro dit bedrag verdubbelen tot een nader vast te stellen maximumbedrag per gemeente. ABN Amro becijfert dat dit inclusief rentevoordeel kan oplopen tot ongeveer ƒ100 miljoen.

Het SVN , opgericht en beheerd door de gemeenten, heeft tot doel kwaliteitsverbetering van de gebouwde omgeving in de ruimste zin te bevorderen. Dit doet zij o.a. door het verstrekken van zeer laagrentende leningen. "Dat is ook aardig in lijn met de doelstelling van het Bouwfonds", aldus een tevreden Meine Oosten. Hij heeft de andere gemeenten nu dan ook geadviseerd op het bod van ABN Amro in te gaan.

Een maand geleden eiste de rebellerende groep van twaalf gemeenten nog een hoger bod van de bank. Hoeveel meer de gemeenten wilden zien, hebben ze altijd voor zich gehouden. De gemeenten die de aandeelhouders van het Bouwfonds zijn, vonden vooral dat de unieke positie van het fonds - "een kroonjuweel" - niet terug te vinden was in de hoogte van de premie.

Vorige week nog startte de coördinatiegroep van dwarsliggers nog een enquête onder alle gemeenten. Daarbij bleek dat 80 procent de verzetters steunde. "Maar ja, we moesten opschieten want het bod liep tot 15 januari. En we hadden de indruk dat vooral de kleinere gemeenten wat moeilijk in de hand te houden waren. Met zo'n grote groep is het moeilijk pokeren", geeft Oosten toe.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.