&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">
vrijdag
3 december 1999

Huren

Het is politiek begrijpelijk dat een Kamermeerderheid huurstijgingen zo laag mogelijk wil houden. Partijen maken zich zo bij veel kiezers populair. Die houden niet van hoge huurstijgingen, zeker niet als die de inflatie te boven gaan.

Maar of lage huurstijgingen in alle gevallen ook economisch verstandig zijn, is een andere zaak. Nog steeds is immers de huur van een groot aantal huurwoningen gezien de kwaliteit te laag. Voor die huren is een verhoging boven de inflatie gerechtvaardigd. De Kamer aanvaardt dat wel bij woningen waarvan de huur minder is dan 60% van wat de reële huur is. Maar tot woede van staatssecretaris Remkes wil zij voor de overige woningen die te weinig huur opbrengen, wel het inflatiepercentage aanhouden.

Een wonderlijke constructie. Huren zijn op peil of te laag. In dat laatste geval dienen zij extra te worden verhoogd. Zo niet dan zullen de verhuurders wat zij tekort komen verhalen op de goedkope huurhuizen. Bovendien dreigt er een enorme ruzie tussen huurders en verhuurders over de vraag tot welke categorie een huurwoning behoort, hetgeen een enorme administratieve last voor de huurcommissies betekent.

Het kabinet kan dan ook beter de Kamerwens afwijzen. Voor huurders voor wie hogere huren echt een zware last zijn, is er immers altijd nog de individuele huursubsidie.


Het dagblad De Telegraaf geeft onpartijdig nieuws, zonder gebonden te zijn aan enige staatkundige partij, kerkelijke richting of belangen- gemeenschap, uitsluitend in dienst van 's lands belang.

Artikel 3 der Statuten

Schietvaardig

 

Uit een rapport van de Algemene Rekenkamer is gebleken dat de registratie van de politievuurwapens absoluut niet deugt. Op papier zijn zo'n zeshonderd pistolen spoorloos en ook het bijhouden van de hoeveelheid uitgereikte en verbruikte patronen is een rommeltje.

Dat moet natuurlijk verbeterd worden, alleen al om de schijn te vermijden dat politiemensen slordig met hun wapens omspringen.

Veel ernstiger nog, is de conclusie van de Rekenkamer dat gezien naar de huidige regels niet minder dan negen van de tien agenten hun wapens zouden moeten inleveren, eenvoudig omdat zij niet de vereiste oefeningen in schietvaardigheid hebben gedaan.

Weliswaar worden die regels per 1 januari 2000 enigszins versoepeld de 'politieministers' Peper en Korthals hebben toegegeven dat strikte naleving van de schiettoetsen onhaalbaar is maar zelfs met die nieuwe bepalingen zou een kwart van de agenten niet gerechtigd zijn een vuurwapen te dragen.

Volstrekt onaanvaardbaar.

Een diender die niet geregeld oefent met zijn pistool, kan al snel teveel gevaar opleveren voor anderen en trouwens ook voor zichzelf.

Op zoiets belangrijks als de schietvaardigheid van de politie behoort op geen enkele manier beknibbeld te worden.





[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[Financiën]

[Xtra]