Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

vrijdag
3 december 1999
 

[Cybercard]
[Klik hier naar Matra Nortel]
[Vacatures]
[PC Thuis]
[Qxl]
[EUBOS.NL]

Krook twijfelt aan rendement
van ontwikkelingshulp ISU

door Frank Woestenburg - WARSCHAU, vrijdag

Twee handen steekt Ab Krook in de lucht als antwoord op de vraag hoeveel Poolse toeschouwers hij zaterdag en zondag aan de rand van de ijsbaan in Warschau verwacht. De tweede Wereldbekerwedstrijd sprint van het seizoen zal er volgens de topsportcoordinator van de KNSB een worden om snel te vergeten. Nauwelijks of geen publiek, slecht ijs en wisselende weersomstandigheden in een stad waar het altijd lijkt te regenen, zelfs als de zon schijnt. De schaatsers krijgen er koude rillingen van en Krook rilt met ze mee. "De kans is heel groot dat het in alle opzichten een drama wordt", zegt hij.

In een periode dat de overdekte ijsarena's als paddestoelen uit de grond schieten, moet het uitstapje naar Warschau worden gezien als een poging van de Internationale Schaats Unie (ISU) om de sport in de zogenoemde kleine schaatsnaties te stimuleren. De koepelorganisatie wil koste wat kost voorkomen dat er straks alleen nog in Nederland, Duitsland en Canada op hoog niveau wordt geschaatst. Ontwikkelingshulp in optima forma derhalve, maar volgens Krook (foto) is het rendement nihil. "Ik denk niet dat er ook maar een Pool meer gaat schaatsen, omdat hier in Warschau een wereldbekerwedstrijd wordt gehouden. Ik begrijp ook niet waarom dit is besloten. De wereldbeker is uitgegroeid tot een volwassen evenement, maar Warschau is het hoge niveau van deze serie onwaardig. De ISU heeft niet altijd de topsportbelangen voor ogen. Ik heb weleens een discussie met een ISU-lid gevoerd op het moment dat er weer eens een toernooi onder ongelijke omstandigheden werd afgewerkt. Die man zei doodleuk: 'Waar maak jij je druk om? Er is vanavond echt wel een kampioen'. Als dat nog altijd de basisgedachte is, dan gaat het heel duidelijk de verkeerde kant op."

Ook Krook realiseert zich dat er wat moet gebeuren om ervoor te zorgen de sport een internationaal karakter blijft houden, maar het toewijzen van grote evenementen aan buitenbanen in landen waar het schaatsen nog niet eens in de kinderschoenen staat, is volgens hem niet de manier. Volgend jaar wordt het EK allround in het Italiaanse Baselga di Pine gehouden, het WK allround in Boedapest en het WK sprint in Inzell, drie buitenbanen. "Dat past niet. Vroeger werd er weleens buiten gevolleybald, dat gebeurt nu ook niet meer. De tendens naar overdekte hallen uit te wijken, zegt iets over de volwassenheid van de sport. Dat proces moet je niet verstoren. In Inzell hebben ze nog de kennis en de middelen om het ijs goed te prepareren, maar ik vraag me af hoe dat straks in Boedapest gebeurt. Ik loop al heel wat jaren mee, maar ik wist niet eens dat ze daar een ijsbaan hadden."

"Momenteel is het zo dat de sterke landen steeds sterker worden. Het NK allround wordt een spetterend kampioenschap, dat qua spanning en niveau het EK allround zal overtreffen. Dat mag natuurlijk niet. Er strijden over twee weken in Den Haag vier toppers en twee sterke outsiders om drie startbewijzen voor het EK en alle zes hebben ze het in zich Europees kampioen te kunnen worden, ook de thuisblijvers. Dat is een levensgevaarlijke ontwikkeling. De ISU hoort al enige tijd de noodklok luiden en onderneemt ook braaf actie, maar niet op de juiste manier. Er zijn betere alternatieven."

Krook heeft daarover duidelijke gedachten. "Er is door Henk Gemser weleens gesproken over de oprichting van een internationaal trainingscentrum in Heerenveen. Het zou een idee zijn voor de ISU om na een goede inventarisatie een groep schaatsers met hun trainers uit de mindere schaatslanden uit te nodigen voor een langdurige stage in Thialf. Op die manier heeft de ISU meteen de garantie dat haar bijdrage daadwerkelijk terecht komt bij de sporters. Nu wordt er regelmatig geld uitgekeerd en hoopt men maar dat het zinvol wordt besteed, maar in de voormalige Oostbloklanden is dat vaak niet het geval. Verder kunnen de sporters met elkaar in een goede accommodatie trainen, terwijl hun trainers meeprofiteren van de kennis die bij ons voorhanden is. Bij terugkomst in eigen land kunnen ze de vergaarde kennis vervolgens verder verspreiden. Dat lijkt mij een beter plan dan hier lukraak een keer een wedstrijd te organiseren."

Vorig jaar lanceerde Ab Krook dit idee al eens tijdens de Nordic Conference in Helsinki. Het Nederlandse ISU-lid Jan Dijkema heeft het uitgewerkte plan inmiddels van hem op schrift gekregen. Krook: "Er wordt nu op ISU-niveau over gesproken. Ik heb goede hoop dat er binnen nu en drie maanden spijkers met koppen worden geslagen."






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.