Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

vrijdag
3 december 1999
 

[PC Thuis]
[EUBOS.NL]
[Vacatures]
[Klik hier naar Matra Nortel]
[Qxl]
[Cybercard]

Handbalsters Oranje ondanks
verlies naar volgende ronde

HAMAR, vrijdag

Driemaal scoren in twintig minuten volstaat niet in internationaal tophandbal. Dat is wat bondscoach Bart Bouwer zijn team moet verwijten na de onnodige nederlaag tegen het vooraf als te sterk geachte Polen: 20-22. Daarmee verknalde Nederland het voor zichzelf en deed op die manier het fantastische verdedigend spel van de eerste helft plotsklaps vergeten. Van meet af een frustreerde Nederland de Poolse ploeg door zich stevig en goed georganiseerd te verdedigen.

De als trefzeker bekend staande Poolse aanvalsters werden gedwongen tot veel balverlies, terwijl Oranje met regelmaat door Nicole Heuwekemeyer en Olga Assink bleef scoren. Met iets meer zorgvuldigheid had de 11-8 halverwege zelfs groter zijn.

'Yes!' Olga Assink gooit alles in de strijd tijdens het WK-duel met Polen. Ondanks een 11-8 voorsprong bij rust ging de ploeg van Bert Bouwer met 20-22 tenonder.

FOTO: EPA

Het verval in het scoringspercentage van 61 tot 37 na de pauze vertelt het verhaal over de wedstrijd. Een tijdstraf van zesmalig topscorer Assink en eenmaal balverlies en een gemiste kans in overtal, hielpen Polen verder in het zadel, daar kon het prima keeperswerk van de ingevallen Ingeborg Vlietstra niets aan veranderen. De Poolse vrouwen gingen er gaandeweg de tweede helft in geloven, kwamen halverwege langszij en sloten de wedstrijd op hun routine alsnog winnend af: 20-22.

Voor Nederland stond een plaats bij de laatste zestien vooraf vast na de winst van Wit-Rusland op Tsjechië. Oranje kon daardoor vrijuit aan het duel met de Polen beginnen, maar om de nummer één uit poule B, waarschijnlijk Oostenrijk, zeker te ontlopen, was winst op Polen zeer gewenst. De voorbije jaren bleek Polen voor Nederland meestal te sterk. De laatste winst dateert uit de zomer van 1998, toen het in een oefenserie van drie het laatste duel won. Het laatste optreden in het Holland-toernooi tegen de latere winnaar Polen waarin Vlietstra ook al een goed optreden had, ging nipt verloren: 25-27.

Bouwer zag in het sterke optreden van Vlietstra destijds geen reden om haar nu in de basis op te stellen. Naar de mening van de Poolse coach Jerzy Cieplinsci is de positie onder de lat de zwakste van het team, maar daarin kreeg hij dus ongelijk. Ook de afwezigheid van Ana Razdorov met de veel besproken enkelblessure vond hij niet echt interessant. "Razdorov? Oh, die blondine. Ze heeft wel een redelijk scorend vermogen, maar er ontbreekt ook van alles aan", meent de Pool. Hij zat meer in over het gemis van zijn eigen markante hoekspeelsters Sabina Wlodek-Soja voor wie het WK al na één minuut met een gescheurde kruisband eindigde. Verrassend was wel het opstellen in de tweede helft van de nog niet in actie geweest zijnde Izabela Czapko. De psychologische winst daarmee betaalde zich uit.

Polen kwam beter in de wedstrijd na haar entree. Bouwer miste Razdorov natuurlijk wel degelijk. Juist in de fase dat Oranje verzuimde te scoren, had ze van doorslaggevende betekenis kunnen zijn. Ook al omdat Bouwer dan het speltype een andere wending had kunnen geven. Zover kwam het dus niet, maar het zou wenselijk zijn dat de hoopvolle progressie in het herstel van de enkelblessure zich vertaalt in een rentree in de laatste poulewedstrijd tegen Wit-Rusland. De gedreven bondscoach wilde zo graag afrekenen met Cieplinsci's stelling "dat Polen 98 van de 100 duels van Nederland zou moeten winnen" en dat "die rechter opbouwspeelster (Nastasja Burgers) het enige echte gevaar van Nederland is." Oranje liet zien dat het met een geweldige beleving en inzet meer in zijn mars heeft. Een overwinning op Polen zou een geweldige opsteker voor de rest van het toernooi geweest zijn.

Nederland speelt morgen in Stavanger de vierde groepswedstrijd tegen gastland Noorwegen. Bouwer denkt eraan om die wedstrijd te laten lopen, hoewel hij weet dat hij daar niet het team en de cultuur voor heeft. Daarnaast is het gezien de sterkte van de ploeg in poule B maar de vraag met welke tegenstander Nederland het best af is.

Groep A (Hamar): Wit-Rusland - Tsjechië 24-22 (13-7), Noorwegen - Australië 38-11 (17-5). Polen - Nederland 22-20 (8-11).
Stand:
1. Noorwegen 3-6,
2. Polen 3-5,
3. Nederland 3-4,
4. Wit-Rusland 3-3,
5. Australië 3-0,
6. Tsjechië 3-0.

Groep B (Trondheim): Oekraïne - Cuba 41-19 (21-12), Oostenrijk - Ivoorkust 32-24 (19-8), Frankrijk - Roemenië 22-20 (10-12).
Stand:
1. Oostenrijk 3-6,
2. Frankrijk 3-6,
3. Roemenië 3-4,
4. Oekraïne 3-2,
5. Ivoorkust 3-0,
6. Cuba 3-0.

Groep C (Kolding): Duitsland - Macedonië 23-18 (12-8), Angola - Japan 22-22 (8-10). Denemarken - Argentinië 42-5 (18-3).
Stand:
1. Denemarken 3-6,
2. Duitsland 3-5,
3. Macedonië 3-4,
4. Angola 3-2,
5. Japan 3-1,
6. Argentinië 3-0.

Groep D (Lillehammer): Zuid-Korea - Rusland 30-24 (16-10), Brazilië - Congo 30-20 (16-8), Hongarije - China 34-25 (15-10).
Stand:
1. Hongarije 3-6,
2. Zuid-Korea 3-6,
3. Rusland 3-4,
4. Brazilië 3-2,
5. China 3-0,
6. Kongo 3-0.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.