Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

vrijdag
3 december 1999
 

[PC Thuis]
[Qxl]
[Cybercard]
[Vacatures]
[Klik hier naar Matra Nortel]
[EUBOS.NL]

Europese Commissie laat vaste
strafnorm dopingzondaars vallen

door Raymond Kerckhoffs - DEN HAAG, vrijdag

Slechts een keer werd hij in verlegenheid gebracht. Of Hein Verbruggen nog iets nieuws had gehoord op de internationale dopingconferentie in het Asser-instituut in Den Haag? De voorzitter van de internationale wielerunie (UCI) glimlachte bescheiden. "Dit is een vraag die tot verwaandheid leidt. Eigenlijk wist ik het allemaal al. Het is weer een bevestiging dat we in de wielersport voorop lopen."

Dat moest ook Jaime Andrea, die de portefeuille sport in de Europese Commissie behartigd, toegeven. In tegenstelling tot op de Wereldconferentie tegen doping afgelopen februari in Lausanne, bleek de EC nu wel in te zien dat een vaste strafnormering van twee jaar bij een overtreding van de dopingwetten geen ideale oplossing is. Een week voor de Europese topconferentie van de ministers van sport in Helsinki pleitte de Spaanse diplomaat ook voor flexibele schorsingen in de diverse sporten. Al voegde hij er wel aan toe: "Er moeten wel richtlijnen komen. Sportbonden mogen nooit een vrijbrief krijgen waarmee ze frank en vrij zelf de strafmaat kunnen bepalen."

In het Palais de Beaulieu in Lausanne waren de meeste Europese ministers nog voorstander van een algemene strafnorm van twee jaar. Fel verzet van de internationale wielerbond en voetbalfederatie (FIFA) blokkeerden destijds dit plan. "Het is altijd een politiek steekspel. Ministers stappen niet zo snel van hun oorspronkelijke ideeën af", gaf Verbruggen aan.

Andrea sprak gistermiddag ook vol lof over de gezondheids- en bloedcontroles, die de wielerunie in de topsport heeft geïntroduceerd. Dit andermaal tot grote tevredenheid van Verbruggen: "We hebben heel lang in een hoek gezeten, maar nu staat iedereen achter onze gedachten", zei het Nederlandse IOC-lid, die overigens ook zitting neemt in het antidopinginstituut.

"Tijdens de zwarte Tour van 1998 ben ik nooit in paniek geraakt. De Festina-affaire was geen rimpel, maar een golf. De gezondheidscontroles waren voor de lange termijn een goede ontwikkeling. Op dat moment was er geen reden om onze politiek te veranderen. Tegen de dopinghandel kunnen wij als sportbond moeilijk optreden. Kijk naar de Franse Justitie. Zij hebben in de Festina-zaak andere middelen als ons kunnen gebruiken. Na anderhalf jaar onderzoek ziet het er naar uit dat zij geen groot netwerk oprollen. Ik verwacht dat er in maart hoogstens een paar personen gestraft worden."

Een algemeen onderzoek van de Europese Commissie dat onlangs werd gepresenteerd, gaf aan dat het merendeel van de dopinghandel inmiddels in handen van het criminele circuit is. Daardoor is te verwachten dat de handel in doping binnenkort onder dezelfde strafmaat valt als de handel in drugs.

Tot slot opperde Andrea het idee om beroepssporters meer rustperiodes te verplichten. Hij wees naar de Amerikaanse basketballers in de NBA, die drie maanden gedurende het jaar geen wedstrijden mogen spelen. "In deze tijd dat de commercie een sterke invloed op de sport heeft, moeten we duidelijke normen stellen", concludeerde hij.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.