Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

vrijdag
3 december 1999
 

[Postbank]
[EUBOS.NL]
[PC Thuis]
[TopCarrieres]
[Veilinghal]
[BOL]
[V & L informatica]
[ABN AMRO]

Vrouwen veel vaker in wao

Van onze parlementaire redactie - DEN HAAG, vrijdag

Staatssecretaris Hoogervorst (Sociale Zaken) slaat alarm over het toenemende aantal vrouwen dat arbeidsongeschikt wordt. Veel meer vrouwen dan mannen belanden in de wao en veel minder vrouwen komen er ooit nog uit.

De liberale bewindsman noemt het "buitengewoon verontrustend" dat de verschillen tussen vrouwen en mannen steeds groter worden. Hoogervorst bekende gisteren in de Tweede Kamer dat hij volledig in het duister tast naar de oorzaken.

Volgens de VVD-staatssecretaris wordt het echter steeds duidelijker dat de vermeende 'dubbele belasting' van vrouwen, de combinatie van een baan en het huishouden, er niet de oorzaak van is dat steeds meer vrouwen langdurig in de ziektewet belanden en vervolgens worden afgekeurd.

Hoogervorst vermoedt dat de werkgevers zich minder inspannen voor vrouwen. De bewindsman wees er in dit verband op dat de pogingen om wao'ers weer aan het werk te helpen door reïntegratie veel succesvoller zijn bij mannen. Van alle wao'ers die weer aan het werk gaan is slechts 33 procent vrouw. Ook komen psychische klachten vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.

"Het verhaal van de dubbele belasting klopt gewoon niet. Het kan niet met onderzoek worden aangetoond", aldus Hoogervorst. Duidelijk is volgens hem wel, dat groei van de wao-cijfers op dit moment wordt veroorzaakt door het vrouwelijk geslacht. "Het aantal mannen in de wao daalde de eerste negen maanden van dit jaar met 1000, terwijl het aantal vrouwen steeg met 15.500", zo concludeerde Hoogervorst uit de jongste cijfers van het Landelijk Instituut Sociale Verzekeringen (LISV).

Volgens Hoogervorst zijn bedrijfsartsen ook eerder geneigd om tegen een vrouw te zeggen 'blijft u nog maar drie maanden thuis'. Hij heeft de rijksuniversiteit van Maastricht de opdracht gegeven onderzoek te doen naar de complexe materie. "We kunnen ons hier niet bij neerleggen. Maar ik heb geen kant-en-klare oplossing", bekende hij.

Hoogervorst kon de Kamer tijdens de behandeling van de begroting van Sociale Zaken met bescheiden trots melden dat de groei van het aantal wao'ers licht is gedaald. In het derde kwartaal van dit jaar nam het aantal uitkeringen toe met 1475, tegenover 1729 in 1998, zo blijkt uit cijfers van het LISV.

Het aantal jonge wao'ers onder de 35 jaar neemt echter toe met meer dan een procent. "Dat is geen explosie, maar het is wel zorgwekkend En van de jonge wao'ers is maar liefst 68 procent vrouw", aldus Hoogervorst.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.