Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

vrijdag
3 december 1999
 

[PC Thuis]
[BOL]
[TopCarrieres]
[Postbank]
[V & L informatica]
[Veilinghal]
[ABN AMRO]
[EUBOS.NL]

Tulip na anderhalf jaar
weer officieel genoteerd

Van een onzer redacteuren - DEN BOSCH, vrijdag

Computerfabrikant Tulip, die sinds 1 april 1998 op het strafbankje van de Amsterdamse effectenbeurs zit, zal met ingang van 23 december terug keren in de officiële notering.

Er komt bovendien een claimemissie van maximaal 6.594.413 gewone aandelen Tulip. Hierop kunnen alleen bestaande aandeelhouders, die sinds 6 juni 1998 aandelen Tulip bezitten, inschrijven. De koers van de uitgifte bedraagt ƒ1 per gewoon aandeel van nominaal ƒ0,50.

Met de terugkeer op de beurs lijkt de zwarte periode uit het bestaan van de Bossche computerfabrikant te zijn afgesloten. Begin 1998 kwam het bedrijf in grote moeilijkheden. De hypermoderne nieuwe fabriek kampte met aanloopproblemen waardoor leveringen vertragingen opliepen en het vertrouwen van de klanten in Tulip verdween. Dit resulteerde in zwaar tegenvallende resultaten en een liquiditeitsproblemen waardoor de computerfabrikant uiteindelijk surséance van betaling moest aanvragen.

De Begemann Groep nam het noodlijdende bedrijf over. De gloednieuwe fabriek werd doorverkocht aan de Amerikaanse pc-fabrikant Ingram Micro die nu ook voor Tulip produceert. Tulip ging verder onder de vleugels van de Begemann Groep, die altijd heeft gesteld het bedrijf terug te willen laten keren naar de beurs. Op dit moment heeft Begemann ruim 77 procent van het aandelenkapitaal van Tulip in handen. Door de emissie zal dit verwateren naar 64 procent. Op termijn moet het belang verder dalen naar zo'n 35 procent.

De terugkeer in de notering heeft wel iets langer geduurd dan aanvankelijk werd verwacht. Tulip ging er lang vanuit dat de terugkeer in de officiële notering rond de zomer rond zou zijn. De beurs verlangde echter meer gegevens.

"Het was een zeer complexe situatie", geeft algemeen directeur H. van Helden toe. "In de normale situatie duurt een beursgang zo'n anderhalf jaar. We hebben het een beetje te optimistisch ingeschat."

Over de afgelopen 9 maanden leed Tulip een verlies van ƒ3,5 miljoen bij een omzet van ƒ135,9 miljoen. Van Helden verwacht dat de Tulip over het hele jaar een 'beperkt positief resultaat' zal laten zien. "Het herstel duurt wel wat langer dan verwacht. De Nederlandse markt viel wat tegen. Het vertrouwen in Tulip heeft toch een forse deuk opgelopen. De laatste maanden gaat het echter beter, we hopen op wat chauvinisme", aldus Van Helden. In Frankrijk, Italië en het Verenigd Koninkrijk, goed voor zo'n 75 procent van de omzet, draait Tulip goed.

Met de terugkeer naar de beurs is ook een veranderingsproces ingezet. "We willen niet alleen pc-leverancier zijn maar ook dienstverlener", legt Van Helden uit. "Op dit moment komt 90 procent van de omzet uit pc's en de overige 10 procent uit dienstverlening. Dat laatste moet meer worden."






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.