Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

vrijdag
3 december 1999
 

[V & L informatica]
[BOL]
[PC Thuis]
[Postbank]
[TopCarrieres]
[Veilinghal]
[EUBOS.NL]
[ABN AMRO]

Overcapaciteit bedreigt
producenten mobieltjes

door DICK HUSSAARTS - MÜNCHEN, vrijdag

 

"Gsm-telefoons zijn niet aan te slepen. Alle fabrieken draaien op topcapaciteit, overal wordt gewerkt aan uitbreiding van productiecapaciteit. Iedereen praat over een verdubbeling. Het duurt zes tot acht maanden voordat de geplande capaciteit daadwerkelijk beschikbaar komt en dat betekent dus dat wij er rekening mee houden dat er volgend jaar zomer overcapaciteit zal gaan ontstaan."

Dat stelde gisteren Peter Zapf, president van Siemens Communicatie Producten. Hij maakte gisteren overigens tevens bekend dat Siemens in Europa Ericsson voorbij is gestreefd. "Wij hadden in de laatste maand een marktaandeel van elf procent, Ericsson zat op tien procent. Maar dat is nog niet genoeg, we willen wereldwijd, dus ook buiten Europa een marktaandeel gaan halen van vijftien procent. Dat is gewoon noodzakelijk om duurzaam winstgevend te kunnen werken in deze markt", stelde Zapf.

Zapf houdt er overigens rekening mee dat hij iets te somber is met zijn voorspelling van overcapaciteit. "Het zou kunnen zijn dat die wat later zal optreden. Er is nu namelijk al een probleem om voldoende onderdelen toegeleverd te krijgen. Nu zijn dat chips, maar ook bij andere onderdelen zitten we tegen de kritische grens aan. Ik weet zeker dat we binnen afzienbare tijd problemen krijgen met alle mogelijke onderdelen, niets uitgezonderd. Toeleveranciers zullen dus een beslissende rol kunnen spelen."

Siemens heeft het afgelopen boekjaar, zo bleek tijdens een toelichting op het jaarverslag 1998/99 11 miljoen gsm-telefoons verkocht. "Dat worden er dit jaar zeker 20 miljoen", liet Siemens-topman Heinrich von Pierer zich ontvallen.

Om op termijn ook tot de top te kunnen blijven behoren werkt Siemens al hard aan de volgende generaties gsm's. "We werken bijvoorbeeld aan nieuwe technologieën, die een veel grotere bandbreedte mogelijk maken voor gsm-telefoons. Dan zal het mogelijk worden om sneller dan via ISDN e-mail via de handy binnen te halen. Ik verwacht dat eind volgend jaar al de eerste toepassingen gaan komen waarmee je op je gsm muziek kunt downloaden. Ook video komt in beeld. En voor de nog langere termijn werken we al volop aan de ontwikkeling van de derde generatie telefoons, waarvan gehoopt wordt dat daar min of meer een wereldstandaard uit voort zal komen", aldus Peter Zapf.

Von Pierer toonde zich gisteren tijdens de toelichting op het jaarverslag optimistisch voor het lopende boekjaar. "De omzet zal door desinvesteringen weliswaar lager uitvallen dan in het afgelopen boekjaar, maar daarvoor gecorrigeerd zal er toch weer sprake zijn van een groei. De groei zal echter niet tweecijferig zijn", zei hij. "De winstgroei zal daar aanzienlijk boven liggen." De marge zal met andere woorden verder verbeteren.

Siemens heeft het afgelopen boekjaar enkele dochters verkocht, of naar de beurs gebracht. Epcos, waarin passieve componenten en elektronenbuizen zijn ondergebracht, ging in oktober naar de beurs. De koers is sindsdien bijna verdubbeld tot 60 euro. Volgend voorjaar zal Infineon, de halfgeleiderdivisie, een beursnotering krijgen. Dat zal in stappen gebeuren. De daarop behaalde boekwinsten van meerdere miljarden zullen vooral in het lopende boekjaar zichtbaar worden. Verkeerstechniek verkeerde nog in de rode cijfers, maar ook hier verloopt de herstructurering volgens plan en verwacht wordt dat dit jaar weer winst kan worden geboekt.

Teleurgesteld toonde Von Pierer zich over de divisie energieopwekking (KWU), die nog steeds kampt met problemen met nieuwe gasturbines. Dat heeft opnieuw geleid tot uitstel van afleveringen en daardoor schreef Siemens daar weer rode cijfers. Tevreden was Von Pierer ook over de opleving in Azië waar de omzet met 27% toenam.

Zoals eerder al bekend werd gemaakt zag Siemens in het afgelopen boekjaar de omzet met 14% zien groeien naar DM 136 miljard. De nettowinst steeg met liefst 37% naar DM 3,648 miljard. Naar aanleiding van deze cijfers werd Siemens, zo meldde Von Pierer trots, de lieveling van de beurs genoemd. Daarvoor werd het aandeel lange tijd spottend betiteld als weduwen en wezen-aandeel. De omzetgroei was vorig jaar voor een flink deel te danken aan de inlijving van de industrie-activiteiten van Elektrowatt en conventionele elektriciteitsopwekking van Westinghouse. Die zorgden alleen al voor een toename met 9%. De autonome groei bedroeg 5%. De thuismarkt leverde opnieuw een kleinere bijdrage aan de omzet, de buitenlandse activiteiten zijn nu goed voor 73% van de omzet, een nieuw record.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.