Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

vrijdag
3 december 1999
 

[PC Thuis]
[TopCarrieres]
[BOL]
[EUBOS.NL]
[V & L informatica]
[Postbank]
[Veilinghal]
[ABN AMRO]

"Aanpak lijfrente levert
slechts ƒ300 miljoen op"

Van een onzer verslaggevers - DEN HAAG, vrijdag

De beperking van de lijfrente-aftrek in het nieuwe belastingstelsel 2001 levert het kabinet "slechts" maximaal ƒ300 miljoen op in plaats van de beoogde ƒ1,5 miljard. Dat zei algemeen directeur prof. dr. E. Fischer van het Verbond van Verzekeraars gisteren tijdens een congres in Den Haag.

Het verschil ontstaat doordat het kabinet bij de berekening van de opbrengst consequent weigert de toekomstige belastingheffing over de lijfrente-uitkeringen mee te tellen, betoogde Fischer.

"Rekenkundig en op de zeer korte termijn klopt de redenering van het kabinet, maar verder absoluut niet", aldus Fischer. "De beperking van de lijfrente-aftrek zal er volgens het kabinet toe leiden dat er voor ƒ3,3 miljard minder aan premies wordt gestort. Bij een effectieve, gemiddelde belastingdruk van 45% kom je inderdaad op een opbrengst van ƒ1,5 miljard. Maar wij hebben uitgerekend dat van elke gulden die het kabinet mist door de lijfrente-aftrek, er tenminste 81 cent terugkomt via de heffing van inkomstenbelasting over de latere uitkering."

Als er vanaf 2001 inderdaad ƒ3,3 miljard minder aan lijfrentepremies wordt gestort, zoals het kabinet verwacht, is de opbrengst niet ƒ1,5 miljard, maar 19% hiervan, ofwel zo'n ƒ300 miljoen, aldus Fischer. "Het verweer van het kabinet dat lijfrente-aftrek een te groot budgettair beslag op de staatshuishouding legt, is dus gebaseerd op de halve waarheid. De belastingheffing zit in het vat en verzuurt derhalve niet. De gebrekkige onderbouwing van dit deel van het pensioenhoofdstuk door het kabinet kan wat mij betreft bij het vuilnis."

Verder benadrukte Fischer dat het kabinet het 'pensioentekort' in Nederland "schromelijk onderschat." Het verbond heeft laten uitrekenen dat het pensioentekort van alle werknemers in totaal ƒ18 miljard per jaar bedraagt. Als daar niets aan wordt gedaan zou het gemiddelde pensioen niet uitkomen op 70% van het laatste loon, maar slechts op 50%, aldus Fischer.

"Gezien dit enorme pensioengat is er geen noodzaak voor het tegengaan van oneigenlijk gebruik van lijfrente-aftrek", aldus Fischer, die maar weer eens het voorstel van de Sociaal-Economische Raad (SER) omarmde: ƒ4.000 per jaar aan lijfrente-aftrek vrijstellen, ongeacht de bestemming, en aan het einde van de loopbaan van een werknemer toetsen of het pensioen inderdaad maximaal 70% van het eindloon is. Heeft de werknemer fiscaalvriendelijk méér bijeen gespaard, dan moet hij over dit gedeelte van de premies alsnog belasting betalen.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.