Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

vrijdag
3 december 1999
 

[ABN AMRO]
[TopCarrieres]
[Veilinghal]
[PC Thuis]
[BOL]
[Postbank]
[EUBOS.NL]
[V & L informatica]

Commissarissen Content
in precaire situatie

Van een onzer verslaggevers - DEN HAAG, donderdag

De mogelijke fraude met de optieregeling bij uitzendketen Content Beheer werpt een smet op het blazoen van een aantal van Neêrlands bekendste bestuurders, waaronder voormalig Bijenkorf-saneerder Arie Maas, Sylvia Tóth en ex-premier Ruud Lubbers. Inmiddels zijn ook Lubbers en Tóth door justitie gehoord.

Onder hun verantwoordelijkheid vond de verdachte toekenning toe van flinke hoeveelheden personeelsopties, vlak vóór het overnamebod door het Belgische Creyf's. Dit blijkt uit een intern onderzoek bij Content dat is uitgevoerd door de nieuwe Belgische eigenaren. De resultaten van het onderzoek hebben geleid tot de aangifte van fraude bij de Amsterdamse officier van justitie, mr. Henk de Graaff.

Creyf's vermoedt dat een aantal bestuurders van Content de Wet Toezicht Effectenverkeer hebben overtreden. De beschuldigingen hebben betrekking op het incorrect toewijzen van opties aan directie en personeelsleden en op het inkopen van eigen aandelen door het destijds tweekoppige management van het uitzendbedrijf.

De affaire kwam aan het licht toen de nieuwe Belgische eigenaren van Content werden opgeschrikt door de arrestatie van zes mensen op verdenking van handel met voorkennis in aandelen van het uitzendbureau. Vier van die verdachten bleken werkzaam te zijn bij Content, één van hen werkte bij branchegenoot en voormalig beoogd partner Unique. Voor Creyf's vormden de arrestaties de aanleiding om in het geheim een onderzoek te starten naar mogelijke verdere malversaties.

Creyf's werd vervolgens opgeschrikt door een volgend lijk in de kast. Uit het onderzoek kwam naar voren dat op vrijdag 26 maart juist vóór de publicatie van het overnamebod door Creyf's op maandag 29 maart jongstleden aan 31 personeelsleden en aan de directie aandelenopties zijn toegekend. De toekenning vond plaats door de toen zittende directie, die van de overnamebesprekingen op de hoogte was.

Creyf's vond niet alleen uit dat de twee directeuren de opties op een opvallend moment hadden toegekend, maar ook dat het aantal hoger was dan in voorgaande jaren gebruikelijk. Bovendien had het duo besloten meer eigen aandelen in te kopen dan strikt noodzakelijk was voor het afdekken van de opties.

Een van de betrokken directieleden, R. Krijt, is inmiddels vertrokken bij het uitzendconcern, zittend directielid F. van Male is al geruime tijd met ziekteverlof.

Weliswaar had de directie in een vergadering met de commissarissen al op 18 maart van dit jaar toestemming gekregen voor de optie-toekenning, maar de uitvoering is niet gebeurd in overeenstemming met de toen gemaakte afspraken, aldus Creyf's.

In verband met de aangifte van fraude zijn door justitie midden deze week Krijt en Van Male als verdachten aangemerkt en verhoord. Ook president-commissaris en KBB-topman Arie Maas werd aan de tand gevoeld. Lubbers en Tóth worden niet gezien als verdachte. Zij zijn slechts gehoord als getuige, aldus een woordvoerder van het Amsterdamse parket.

In totaal werden door Krijt en Van Male 50.000 opties toegekend, waarvan ieder er 4.000 voor eigen gebruik beschikbaar kreeg. In de jaren daarvoor kregen directieleden slechts 2500 opties de man toebedeeld. Om de transactie te financieren werden 120.000 eigen aandelen ingekocht. Dat zijn er ruim twee keer zoveel dan strikt noodzakelijk is om de toekenning af te dekken. Na de toekenning en de daaropvolgende bekendmaking van het bod door Creyf's steeg het aandeel Content met ruim EUR10. De transactie leverde het hoger kader bedragen op die variëren van zo'n ƒ10.000 tot circa ƒ100.000.

De Wet Toezicht Effectenverkeer bepaalt dat effectentransacties strafbaar zijn als de betrokkenen beschikken over geheime informatie die invloed kan hebben op de beurskoers.

Hoewel commissarissenvoorzitter Arie Maas zelf geen opties heeft gekregen, is zijn toezicht mogelijk tekort geschoten. Hij zou de transactie kunnen hebben goedgekeurd, maar zeker is Creyf's daar niet van. "Het kan best zijn dat de directieleden hem nooit op de hoogte hebben gebracht over de inkoop en toewijzing van de stukken", aldus topman Michel van Hemele van Creyf's.

Feit is wel dat de commissarissen volgens de regels toezicht moeten houden op de directie en in geval van nalatigheid kunnen worden aangesproken op hun verantwoordelijkheden. Behalve Arie Maas waren ten tijde van de gewraakte transacties ook ex-topvrouw Sylvia Tóth, E. Koops en voormalig minister-president Ruud Lubbers commissaris bij de onderneming.

Lubbers heeft in een eerste reactie al gesteld destijds afstand te hebben genomen van het uitzendbureau. Hij zou, evenals Koops, zijn functie per 20 mei neerleggen en was dan ook niet meer aanwezig bij de vergadering met de directie op 18 maart waarin de optieregeling werd besproken. Dit wordt ook bevestigd door Creyf's.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.