Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

vrijdag
3 december 1999
 

[BOL]
[TopCarrieres]
[Postbank]
[Veilinghal]
[V & L informatica]
[EUBOS.NL]
[PC Thuis]
[ABN AMRO]

CMG rekent op banken om
van WAP succes te maken

Van een onzer verslaggevers - AMSTERDAM, vrijdag

 

ICT-dienstverlener CMG rekent op de hulp van grootbanken als ABN Amro en ING om van internetgerelateerde diensten via de mobiele telefoon (wireless application protocol of WAP) een succes te maken.

Omdat het bankbedrijf vooroploopt waar het gaat om elektronisch zakendoen (e-commerce) en internettoepassingen, aldus CMG, zullen de eerste WAP-diensten betrekking hebben op beleggen en in een later stadium het verrichten van betalingen, zo bleek gisteren tijdens een bijeenkomst in Amsterdam.

"Technologisch gezien is het begin volgend jaar al mogelijk om via een WAP-toestel te beleggen", aldus Paul Welling, die zich bij CMG bezighoudt met wireless banking. "Het is vervolgens aan de banken zélf om het moment te bepalen waarop zij deze aanvullende dienst ook aan willen bieden aan hun klanten." Met verschillende banken zouden hierover al gesprekken worden gevoerd, maar met wie, wilde niemand van CMG gisteren al zeggen.

Peter Maathuis, verkoopdirecteur van CMG-onderdeel Telecommunications, noemde het niet onwaarschijnlijk dat banken grootscheeps WAP-toestellen in zullen kopen om ze uit te delen aan belangrijke (beleggende) klanten. "Het weggeven zou een mogelijkheid zijn om zich te onderscheiden van de concurrentie. Eén grote order van de klant in kwestie en de kosten van zo'n telefoon heb je er al uit", aldus Maathuis, die verwacht dat een gangbaar gsm-toestel dat geschikt is voor WAP-diensten binnen niet al te lange tijd inclusief abonnement tussen de ƒ300 en ƒ400 gaat kosten.

Probleem blijft vooralsnog de beschikbaarheid van de toestellen, zo erkende ook bestuursvoorzitter Cor Stutterheim van CMG. Op dit moment zijn in Nederland niet meer dan 400 WAP-toestellen in omloop, zo luidde het. "Via KPN zijn er 300 in gebruik; wij hebben 100", zo stelde Maathuis. "Wat dat betreft wordt de afkorting WAP ook wel eens verklaard met: Where Are the Phones, waar zijn de telefoons?"

De komende zes maanden zou de verkoop van WAP-toestellen echter goed op gang komen. "Een jaar verder en de toestellen zijn volop beschikbaar."






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.