Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

vrijdag
3 december 1999
 

[Postbank]
[EUBOS.NL]
[V & L informatica]
[ABN AMRO]
[PC Thuis]
[Veilinghal]
[TopCarrieres]
[BOL]

Damrak vriendelijk gestemd

AMSTERDAM, vrijdag

Op de Amsterdamse effectenbeurs heerste gisteren een vriendelijke stemming. Dit tot verbazing van handelaren, die het ergste vreesden in verband met de zwakke kapitaalmarkt, de lage koers van de euro en de Amerikaanse werkloosheidscijfers die vandaag worden gepubliceerd.

Het Damrak kon enigszins profiteren van de positieve ontwikkelingen in de Verenigde Staten een dag eerder. Daar boekte Wall Street na drie dagen van verliezen weer winst, mede ingegeven door gunstige cijfers over de Amerikaanse economie. In Amsterdam vertoonde de AEX-index gisteren weinig speling en sloot uiteindelijk 3,61 punten hoger op 606,18.

Daarmee liep Amsterdam in de pas met de rest van Europa. Tegen het einde van de middag noteerden bijna alle beurzen kleine plusjes. Alleen in Parijs was de beurs ongeveer een half procent lager. De andere belangrijkste Europese beurzen pakten enkele tienden van procenten.

Conform de verwachting van velen heeft de Europese Centrale Bank (ECB) tijdens haar maandelijkse vergadering besloten de rentetarieven ongewijzigd te laten. Het belangrijkste tarief, de herfinancieringsrente, blijft daarmee op 3% staan. De ECB heeft sinds zij het Europese rentebeleid in handen heeft twee maal de rente gewijzigd. Op 8 april werd de rente met 50 basispunten verlaagd en op 4 november werd het geheel weer opgetrokken met diezelfde 50 basispunten.

Van de AEX fondsen liet Corus, het voormalige Hoogovens, de grootste stijging zien. Het fonds noteerde een plus van bijna 9 procent op EUR2,13, een verschil van 17 eurocent. Woensdagavond werd bekend dat een staking bij de vestiging in IJmuiden voor vijf weken is opgeschort. De werknemers van de afdeling Lange Producten gingen in staking vanwege de voorgenomen sluiting. De directie krijgt nu tot 10 januari 2000 de tijd om op het besluit terug te komen.

TNT Post Groep was de tweede stijger. Geruchten over een mogelijke overname door de Amerikaanse branchegenoot UPS laaiden weer op. Verder maakte het Ierse An Post bekend groen licht te hebben gekregen van de Ierse regering om een alliantie te vormen met een grote Europese speler. TPG wordt gezien als mogelijke partner. "We praten met iedereen in de business en kijken continu of we onze positie kunnen verbeteren. We hebben echter niks concreets te melden", was de reactie van een woordvoerder van TPG. Geruchten doen het altijd goed op de beurs, vandaar de stijging naar EUR26,55, een plus van EUR1,18 ofwel bijna 5 procent.

Ook in de IT ging het goed. Automatiseerder Getronics boekte een winst van EUR3,10 op EUR63,85. "Dat is ongeveer het verlies dat het fonds gisteren liet zien. Het verbaasde me omdat er geen nieuws over de onderneming was. Dat effect is dus weer teniet gedaan", meent een handelaar.

Bij de AEX-fondsen bleef het aantal minnen drastisch beperkt. Heineken was de grootste daler met een min van 1,5 procent. Het fonds noteerde EUR46,50, een verlies van 75 eurocent.

De opwinding van beleggers rondom het succesvolle gluurprogramma Big Brother van Endemol lijkt voorbij te zijn. Endemol koerst 3% lager op EUR40,90. "Deze keer gingen er maar 74.000 stukken om, terwijl dit voorgaande weken telkens tussen om 200.000 tot 300.000 stukken ging", constateert een handelaar.

Akzo Nobel denkt weer aan expansie in haar chemische activiteiten, nu het de vezeldivisie heeft verkocht. In China gaat het chemieconcern een fabriek bouwen voor de productie van monochloorazijn (mca) voor de lokale markt. Hiervoor doet het chemieconcern een investering van EUR20 miljoen. Het chemiefonds kon met flinke omzetten een plusje van EUR0,19 incasseren op EUR44.

Computerfabrikant Tulip krijgt op 23 december weer een officiële notering aan de Amsterdamse effectenbeurs. Het bedrijf zat sinds april vorig jaar op het strafbankje, nadat het in moeilijkheden was gekomen. Eveneens maakte het bedrijf gisteren bekend over de eerste negen maanden van dit jaar een nettoverlies van ƒ3,5 miljoen te hebben geleden. Een en ander was voldoende om de koers flink de lucht in te krijgen met een toename van 39,67% tot EUR5,95. Hiermee was het fonds gelijk de grootste stijger van het Damrak.

Een andere oudgediende waar weer in gehandeld kan worden is Infotheek. De afgelopen tijd ontstond vraag naar de aandelen van dit higtech-bedrijf, terwijl handel niet mogelijk was. Generale Bank gaat bij de verhandeling van de aandelen bemiddelen.

Infotheek had in het verleden een notering aan de Amsterdamse beurs, maar in 1992 werd de noteringsovereenkomst beëindigd. Toch waren sinds die tijd nog zo'n anderhalf miljoen aandelen in handen van het publiek. Ongeveer veertig banken hebben nog administraties van Infotheek-aandelen.

Rahany Gramberg






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.