Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

vrijdag
3 december 1999
 

[Vacatures]
[BOL]
[Autosite]
[Veilinghal]
[Siteshopper]

Tientallen gewonden bij
rellen in Irian Jaya

  Van onze correspondent - SINGAPORE, vrijdag

Pogingen de vlag van de rebellerende afscheidingsbeweging 'Vrij Papoea' neer te halen, hebben gisteren in Indonesië's meest oostelijke provincie Irian Jaya (de west-helft van het voormalige Nieuw-Guinea) geleid tot opstootjes waarbij de politie waarschuwingsschoten loste en rond 30 mensen gewond zijn geraakt.

De rellen ontstonden voor de Driekoningenkerk in Timika, een plaats in de buurt van de uitgestrekte goud- en kopermijnen. Daags tevoren was daar de 'bintang kejora', de Papoea-vlag met de morgenster, gehesen zoals dat in de hoofdstad Jayapura (op 4000 km van Jakarta) en talrijke andere plaatsen in de provincie eveneens was gebeurd.

De plaatselijke politie ontkende de berichten van een mensenrechtenbeweging, die had gemeld dat gericht op de menigte was geschoten. De gewonden vielen toen de politie enkele tientallen demonstranten uit de kerk verwijderde. De politie vuurde bij die gelegenheid waarschuwingsschoten in de lucht af, aldus politiewoordvoerder Faisal Nasir.

Volgens majoor Pramudio, waarnemend politiecommandant, werden mensen echter niet door kogels gewond. "In hun angst vluchtten de mensen en sprongen over schuttingen waarbij zij zich aan prikkeldraad verwondden", zei hij.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.