Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

vrijdag
3 december 1999
 

[Autosite]
[Vacatures]
[Veilinghal]
[BOL]
[Siteshopper]

Geen hond in de pot

door Pieter van der Sloot - VLADIVOSTOCK, vrijdag

"Hoe smaakt hond?", vroeg ik eens aan een werkloze kraandrijver in de Russische havenstad Vladivostok, waar de invloed van het nabije Noord-Korea, in combinatie met de armoede, de trouwe viervoeter voor sommigen op het menu heeft gebracht.

"Zolang het warm is lekker", zei hij me, "pas als het vlees afkoelt, krijg je die typische hondensmaak." Het is een gruwelijke realiteit, maar een realiteit: in Rusland worden huisdieren, niet alleen honden maar ook katten, op ruime schaal gegeten.

Om aan deze situatie een eind te maken heeft het Russische lagerhuis (de Doema) afgelopen dinsdag een wet aangenomen, die het consumeren van huisdieren expliciet strafbaar stelt.

Het wetsontwerp, ruim twintig pagina's dik, verbiedt tevens de gebruikmaking van huisdierenbont voor het vervaardigen van mutsen, body-warmers en jassen, een praktijk die eveneens in Rusland wijd verbreid is.

De wreedheid die Russen aan de dag leggen jegens dieren is legendarisch. De wreedheid jegens mensen (alleen al in de Stalintijd tientallen miljoen doden) trouwens ook. Het Doema-initiatief, dat verder het uitvoeren van medische experimenten en het mishandelen van huisdieren verbiedt, is alleen daarom al lovenswaardig. Maar zal het genoeg zijn?

In het wetteloze, bandeloze Rusland is vandaag de dag voor geld alles te koop. Nogmaals: zowel mens als dier. De illegale import van exotische diersoorten, om de grillige behoeften van de nieuwe elite te bevredigen, groeit met de dag. Russische rijke kindertjes willen niet alleen een poes en een hond, maar ook een papegaai, een tijger, een leeuw.

Onlangs zat ik het centrum van Moskou in de file en zag ik op de achterbank van de Mercedes voor me een grote, vreemdsoortige kat. "Dat is geen kat", riep mijn vriendin, van verbazing bijna opspringend, "maar een jaguar!"

Hoe sjofel dit land ook is, het aantal exotische honden dat zelfs de armste buurten rondstapt, verbaast menige toerist. China, waar de vraag naar rashonden als de sint-bernhard en de dog de laatste tijd sterk is gestegen, is groot-importeur van de in Rusland gefokte honden. Het gros van de luxe honden wordt gestolen door de ook hier zeer actieve Chinese maffia, van valse stambomen voorzien en op transport gesteld naar China.

Kannibalisme is in de Russische strafwet nog steeds niet expliciet strafbaar gesteld, hoewel dat in het verpauperde Rusland vaker gebeurt. In dat opzicht hebben huisdieren sinds afgelopen dinsdag op de 148 miljoen Russen een streepje voor.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.