Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

vrijdag
3 december 1999
 

[Veilinghal]
[Siteshopper]
[Autosite]
[Vacatures]
[BOL]

VS voorwaardelijk akkoord
met euro-leger

  door Guido van de Kreeke - BRUSSEL, vrijdag

Het Europese voornemen om een eigen militaire capaciteit op te bouwen, wordt door de Verenigde Staten toegejuicht. De Amerikaanse minister van Defensie, William Cohen, heeft de veronderstelling dat zijn land een Europese defensiemacht zou willen tegenhouden gisteren op een tweedaagse NAVO-top in Brussel naar het rijk der fabelen verwezen.

Volgende week moet op een Eurotop in Helsinki het plan tot vorming van een Europese snelle-reactiemacht van zo'n 40 tot 50.000 man, die binnen twee maanden in een crisisgebied kan zijn, beklonken worden.

Cohen verklaarde gisteren dat hij zoveel verzekeringen van de Europese NAVO-leden heeft gekregen dat een eigen 'Europese Veiligheids- en Defensie-identiteit' géén overlappingen met NAVO-taken betekent, dat hij tot de conclusie was gekomen dat het Europese streven juist een versterking van het NAVO-bondgenootschap kan betekenen.

Ook Nederland, dat tot nu toe veel reserves had, toonde nu bij monde van minister De Grave van Defensie enthousiasme voor de Europese plannen. "Er ontstaat meer evenwicht tussen de Europese en Amerikaanse defensie-inspanningen en er wordt voldaan aan de voorwaarde, dat dit niet ten koste gaat van de transatlantische band", aldus De Grave.

Vooral de uitkomst van recent topberaad tussen Groot-Brittannië en Frankrijk en tussen Frankrijk en Duitsland heeft de NAVO overtuigd dat het niet gaat om de vorming van een nieuw Europees staand leger, maar slechts om "operationele structuren", waarbinnen militaire eenheden uit diverse landen kunnen opereren.

Nederland deed zelfs een eigen voorstel om ook een Europese zeestrijdmacht te vormen. "Kijk naar de staande NAVO-vloot, trek een cirkeltje om de Europese landen en geef een van die landen de leiding en je bent al klaar", verklaarde De Grave. Hij pleitte ook voor een Europees zeetransportcommando.

De Verenigde Staten en NAVO-secretaris-generaal Robertson maakten tijdens het beraad wel duidelijk dat met name bij de Europese landen, die maar 30 procent van de NAVO-inspanningen bekostigen, de defensiebudgetten absoluut omhoog moeten. "De tijd van het innen van vredesdividend is echt voorbij. Veiligheid op een koopje bestaat niet meer", aldus Robertson.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.