Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

vrijdag
3 december 1999
 

[Siteshopper]
[Vacatures]
[Autosite]
[Veilinghal]
[BOL]

Spanje houdt adem in voor ETA-actie

Van een medewerker - BARCELONA, vrijdag

Alle ogen in Spanje zijn gericht op de Baskische terreurorganisatie ETA, die zijn commando's afgelopen zondag vrij mandaat heeft gegeven vanaf afgelopen middernacht de wapens weer op te nemen. De ETA heeft zich sinds 16 september vorig jaar aan een eenzijdige wapenstilstand gehouden.

De Spaanse regering heeft de veiligheidsmaatregelen weer tot het uiterste aangescherpt. Alle politici, rechters, hoge militairen, leden van de Guardia Civil en plaatselijke Baskische vertegenwoordigers van socialisten en conservatieven, de geijkte doelwitten van de ETA, staan sinds vannacht na 14 maanden weer onder politiebescherming.

Diverse ministers verklaarden de afgelopen dagen "uiterst bezorgd te zijn over de koersverandering van de ETA, maar geen angst te hebben". In de afgelopen dertig jaar zijn bij ETA-aanslagen meer dan 800 mensen om het leven gekomen.

Tot op het laatste moment werd in heel Spanje geprobeerd de ETA tot andere gedachten te brengen en het bestand te continueren. In meer dan 20 steden gingen gisteravond tienduizenden de straat op om in stilte tegen het nieuwe offensief van de ETA te protesteren.

Democratie

In de hoofdstad Madrid eiste journalist Lorenzo Mila, presentator van het Spaanse tv-journaal, van de ETA dat ze het besluit het bestand op te heffen terugdraait en de democratische weg bewandelt. "Hoe kun je van democratie spreken als iemand de loop van een geweer op je slaap zet. De weg van de vrede is een moeilijke weg. Maar de andere weg, de weg van het geweld, loopt dood", aldus Mila.

De vertegenwoordiger van de gematigde nationalisten Euskal Herritarok (EH), Arnaldo Otegi, een van de meest fervente voorstanders van de vreedzame weg, stak de hand deels in eigen boezem: "Als de eerste dode valt en het geweld weer oplaait, is dat een nederlaag voor allen die er in de afgelopen veertien maanden niet in geslaagd zijn de definitieve vrede een stap dichterbij te brengen, de ETA incluis."

Vandaag wordt in Baskenland op grote schaal gedemonstreerd onder de gemeenschappelijke noemer van de leus 'We hebben de vrede nodig'. Voor het eerst in de geschiedenis zal ook de politieke tak van de ETA, Herri Batasuna (HB), aan een dergelijke manifestatie met zijn 'aartsvijanden' deelnemen.

De deelname van HB is het gevolg van koortsachtig overleg de laatste dagen tussen gematigde en radicale nationalistische partijen in Baskenland om toch nog een politieke basis te vinden om het tij te doen keren. De aanwezigheid van HB werd alom toegejuicht.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.