Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

vrijdag
3 december 1999
 

[ABN AMRO]
[Belastingdienst]
[Scoot]
[CMG]
[Klik hier naar Matra Nortel]
[BOL]

Gasboring Waddenzee in ijskast

Van onze parlementaire redactie DEN HAAG, vrijdag

Het kabinet wil onder grote druk van de Tweede Kamer voorlopig afzien van boringen onder de Waddenzee.

Vandaag buigt de ministerraad zich over de verschillende mogelijkheden om de boringen op de lange baan te schuiven, maar gezien de complexe juridische consequenties is onduidelijk of er ook al een besluit kan worden genomen.

Hoewel minister Jorritsma (Economische Zaken) met een groot aantal andere ministers van mening is dat de boringen zonder schade voor het milieu kunnen plaatsvinden, ziet de ministerraad hiertoe simpelweg geen mogelijkheid door het felle verzet in het parlement.

Gisteravond was nog onduidelijk op welke wijze het kabinet de gasboringen wil opschorten. Dat zou kunnen via een nieuw uitstel van bijvoorbeeld tien jaar, een uitstel van twee à drie jaar of door simpelweg te besluiten dat er voorlopig geen besluit tot boren wordt genomen.

Formeel ligt in de ministerraad ook nog de mogelijkheid voor de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) wel een vergunning te verlengen, maar daarmee zou het kabinet frontaal botsen met de Kamer, waaronder PvdA en D66.

Schadeclaims
Van groot belang voor het uiteindelijke besluit is de uitkomst van het geheime overleg met de NAM dat gisteravond in Den Haag plaatsvond. In verband met mogelijke schadeclaims is van belang of de NAM al dan niet met bepaalde uitstelvarianten zou kunnen instemmen.

Volgens ingewijden staan er nog een aantal opties open nu minister Jorritsma en haar collega Pronk (Milieu) nog steeds fel tegenover elkaar staan in de Waddenkwestie. Zo zou ook een uitstel van tien jaar kunnen worden afgesproken dat vervolgens over enkele jaren door het kabinet zelf kan worden 'opengebroken', wanneer nieuwe studies veilig boren echt kunnen garanderen.

De coalitiepartijen PvdA en D66, die zich vorige maand tegen de gasboringen verzetten, lieten eerder deze week al doorschemeren dat zij waarschijnlijk zouden kunnen leven met bepaalde uitstelvarianten van het kabinet. Kern blijft echter dat er niet geboord kan worden zolang onderzoeken blijven wijzen op mogelijke milieurisico's.

De Biesbosch
In de Tweede Kamer is gisteren na het felle debat over de boringen onder de Waddenzee een nieuwe discussie ontstaan over gasboringen onder het nationaal park De Biesbosch. De NAM wil naast de Waddenzee ook hier naar gas boren. Het ministerie van Economische Zaken neemt binnenkort een besluit over de bezwaren die tegen de boringen aan de randen van De Biesbosch zijn ingediend.

Met name het Overlegorgaan Biesbosch heeft bij Economische Zaken en het ministerie van Landbouw aan de bel getrokken om de boringen tegen te houden. Daarbij wijst de organisatie op het feit dat grote delen van de het nationale park onder de zogenaamde Habitat-vogelrichtlijn vallen, waardoor boringen taboe zijn.

Volgens Economische Zaken wordt bij de boorplannen echter rekening gehouden met deze Habitat-richtlijn en zal in deze gebieden sowieso niet worden geboord. Ook een eventuele uitbreiding van het Habitat-gebied waarvoor Landbouw in Brussel een aanvraag heeft gedaan zal geen problemen opleveren, omdat ook in deze gebieden geen boringen zijn voorzien.

De Socialistische Partij heeft gisteren fel geprotesteerd bij Jorritsma en de bewindsvrouw opgeroepen om de Biesbosch en zijn randgebieden in de toekomst volledig te vrijwaren van gasboringen door het gebied uit het vergunningsgebied te halen.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.