Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

vrijdag
3 december 1999
 

[ABN AMRO]
[Scoot]
[CMG]
[BOL]
[Belastingdienst]
[Klik hier naar Matra Nortel]

Politie raakt 600 wapens kwijt

Van onze verslaggevers - DEN HAAG, vrijdag

De manier waarop de Nederlandse politie haar dienstwapens en de daarbijbehorende munitie registreert, deugt niet. Ruim 600 politiewapens zijn zoek. De registratie van de hoeveelheid uitgereikte en verbruikte patronen is bovendien verre van waterdicht.

Dat is slechts één van de vernietigende conclusies uit het 'Rapport Dienstpistolen' van de Algemene Rekenkamer dat gisteren verscheen.

Uit het rapport blijkt niet alleen dat de 'administratieve organisatie' rondom dienstwapens niet op orde is. Ook concludeert de rekenkamer dat er onvoldoende zekerheid is over de technische staat van dienstpistolen. In 1998 bleek 30 procent van de wapens niet te zijn geïnspecteerd.

Schietvaardigheid belabberd
Met de schietvaardigheid van de Nederlandse dienders is het belabberd gesteld. Volgens de nu nog geldende regels moeten dragers van een dienstwapen ieder kwartaal een schietvaardigheidstoets afleggen met scherpe patronen, een examen doen in een schietsimulator en deelnemen aan een schietoefening.

Wanneer de huidige regelgeving omtrent toetsing en training van vuurwapengebruik strikt zou worden toegepast, moet negentig procent van de politiemensen het dienstwapen inleveren.

Per 1 januari worden de regels aangepast en enigszins versoepeld. Zo komt er een halfjaarlijkse schiettoets die aanzienlijk zwaarder is dan de huidige en wordt de plicht tot oefenen opmerkelijk genoeg afgeschaft.

De Rekenkamer stelt dat zelfs als deze nieuwe regeling tijdens haar onderzoek al van kracht was geweest ruim een kwart van de agenten geen wapen had mogen dragen omdat ze het laatste half jaar geen examen hebben afgelegd.

Geschokt
De Tweede Kamer reageerde gisteren geschokt op het rapport. Een Kamermeerderheid van VVD, PVDA, D66 en het CDA vindt het zorgwekkend dat ruim 600 dienstwapens spoorloos zijn en dat ook het gebruik van munitie onvoldoende wordt geregistreerd.

"De politie mag als een van de weinigen in ons land over wapens beschikken en uitgerekend zij heeft onvoldoende zicht op wat er met de wapens gebeurt. Dit kan echt niet", aldus D66-Kamerlid Scheltema.

Ook het gebrek aan schietvaardigheid van politieagenten baart de kamer zorgen. "We hebben afgesproken dat politieagenten die onvoldoende schietlessen hebben gevolgd, niet de straat op mogen. Het is te gek voor woorden dat dit wel blijkt te gebeuren", aldus PvdA-Kamerlid Kuijper.

Gesprek
De Kamer eist van de ministers Peper (Binnenlandse Zaken) en Korthals (Justitie) dat zij een indringend gesprek met de korpsbeheerder gaan voeren over de onderzoeksresultaten.

"Uit de periodieke rapportages van Peper hebben wij niet kunnen lezen dat de situatie zo ernstig is", meent CDA-Kamerlid Rietkerk. "Het is een schande dat eerst de Rekenkamer dit aan het licht moet brengen."

Peper liet gisteren weten dat hij de aanbevelingen in het rapport overneemt. De PvdA-bewindsman geeft toe dat de registratie van de wapens bij de politie te wensen overlaat. "Maar het is niet zo dat er overal wapens rondslingeren", relativeert Peper, die met de korpsbeheerders in gesprek wil gaan over het verbeteren van de wapenregistratie en de schietvaardigheid.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.