Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

vrijdag
3 december 1999
 

[Belastingdienst]
[BOL]
[Scoot]
[Klik hier naar Matra Nortel]
[CMG]
[ABN AMRO]

VVD'er: Beatrix moet
voorzichtiger zijn

  Van onze parlementaire redactie - DEN HAAG, vrijdag

VVD-Kamerlid Brood vindt dat Koningin Beatrix in het vervolg voorzichtiger moet zijn met het doen van gevoelige uitspraken in het openbaar.

De liberaal reageert daarmee op de opschudding die is ontstaan over kritische uitspraken van de vorstin over het functioneren van de Nederlandse pers. In beperkte kring stelde de koningin afgelopen weekeinde dat in Nederland de leugen regeert bij de media.

"De koningin stelt zich heel kwetsbaar op als ze dat heeft gezegd", aldus Brood in het televisieprogramma 2Vandaag. Volgens Brood zijn er andere wegen voor de vorstin om haar onvrede te laten blijken.

PvdA'er Rehwinkel vindt dat er in het algemeen wel "enige bewegingsvrijheid" moet zijn voor de vorstin. "Daar moeten we niet al te angsthazerig over doen", aldus Rehwinkel.

Vraagtekens
De PvdA'er plaatst vraagtekens bij de reacties van de vice-premiers Jorritsma en Borst op de kwestie. De twee ministers namen volgens Rehwinkel ten onrechte enige afstand van de uitspraken van koningin Beatrix.

Borst verwees in een reactie op de kwestie naar de Koningin. "U moet de Koningin zelf maar vragen wat ze daarmee bedoelt", aldus Borst. Minister Jorritsma (Economische Zaken) zei: "Als dat de opinie van de majesteit is, dan is dat de opinie van de majesteit."

SP-Kamerlid Van Bommel heeft hier inmiddels opheldering over gevraagd van premier Kok. Volgens de SP'er is het van de twee ministers onverstandig om te reageren op de uitspraak van de koningin.

Van Bommel vindt dat de vice-premiers hadden moeten verwijzen naar premier Kok, die volgens hem de eerst aangewezene is om te reageren. De SP'er vindt de uitlatingen van de twee ministers in strijd met de Grondwet, waarin de ministeriële verantwoordelijkheid is vastgelegd.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.