&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">
donderdag
2 december 1999

Bijlmer

Na garage Kwik-Fit wil ook Albert Heijn de vestiging in het Amsterdamse winkelcentrum Kraaiennest sluiten.

Het winkelbedrijf kan niet langer op tegen het geweld. Voor de veiligheid van personeel en klanten kan AH niet meer instaan.

Gelukkig zijn dit soort berichten nog een uitzondering, maar er komen wel steeds meer meldingen. Vorige week vertrok Kwik-Fit uit de Bijlmer, nu gaat AH en drie weken geleden besloot een bioscoop aan het August Allebéplein (ook in Amsterdam) de deur te sluiten wegens het geweld.

Het zijn berichten die huiver oproepen. Sommige delen van de hoofdstad (en mogelijk ook andere steden) zijn zo ernstig verloederd dat het geweld niet meer in toom is te houden.

Het schrikbeeld van Amerikaanse getto's doemt op. Stadsdelen waar de misdaad regeert en de politie afzijdig blijft. Het gaat te ver om te zeggen dat ons land in dit opzicht op de VS gaat lijken, maar tegelijkertijd mogen de signalen uit de Bijlmer niet genegeerd worden.

Van onze overheid mag geëist worden dat ze zorgt voor adequate bescherming. Politie en openbaar ministerie moeten daarom met meer mensen en middelen de veiligheid in de Bijlmer gaan waarborgen.

Als nu gezwicht wordt voor het straatgeweld, glijdt de maatschappij weg in een onaanvaardbare richting.


Het dagblad De Telegraaf geeft onpartijdig nieuws, zonder gebonden te zijn aan enige staatkundige partij, kerkelijke richting of belangen- gemeenschap, uitsluitend in dienst van 's lands belang.

Artikel 3 der Statuten

Lonen

De rituele dans rond de cao's is weer begonnen. De vakbeweging komt met eisen van "minimaal 4%" en de werkgevers menen dat "er nauwelijks ruimte is voor iets meer dan de inflatie".

De cao-onderhandelingen zijn in de afgelopen jaren in redelijke harmonie verlopen. Die rust lijkt nu voorbij.

De schaarste aan personeel speelt de vakbeweging in de kaart. Het is een spel dat werkgevers ook goed kennen: als de vraag naar een product of dienst stijgt, stijgt de prijs.

Het gevaar bestaat dat er onverantwoorde algemene loonstijgingen in de cao's komen. Loonstijgingen die onze exportpositie verzwakken en de inflatie aanwakkeren. Het is echter te verwachten dat de werknemers niet weer zullen instemmen met loonmatiging.

Het is daarom goed dat de werkgevers al alternatieven aandragen. Meer ruimte voor individueel gerichte beloningen, meer aandacht voor flexibel werken en stoppen met automatische loonsverhogingen.

De behoefte aan meer individuele vormen van beloning bestaat al lang. Daaraan is tot nu toe mondjesmaat ruimte gegeven.

Als uit de cao-gesprekken mocht blijken dat er ruimte is voor loonsverhogingen boven de inflatie, dan dient een deel daarvan bestemd te worden voor de individuele beloningen.





[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[Financiën]

[Xtra]