Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

donderdag
2 december 1999
 

[Klik hier naar Matra Nortel]
[Qxl]
[Vacatures]
[Cybercard]
[EUBOS.NL]
[PC Thuis]

Vitesse zet opmars voort tegen RKC

door Valentijn Driessen - ARNHEM, donderdag

RKC staat met beide benen op de grond en Vitesse klopt op de deur van de Nederlandse top vier. Een korte conclusie na de 2-1 zege van de Arnhemmers thuis tegen de ploeg van Martin Jol. De Scheveninger presteert bijzonder opvallend met het traditionele lelijke eendje uit de KPN Telecompetitie, maar een 'Europese' plaats bleek gisteren te hoog gegrepen. Zelfs 46 minuten met een man meer kon RKC verlies niet voorkomen.

En Vitesse. Die club is onder Edward Sturing en Jan Jongbloed bezig aan een opvallende opmars, wat inmiddels heeft geleid tot plaats vijf van de KPN Telecompetitie. Daar waar de ploeg thuis hoort. Al zal van Ronald Koeman, gisteren aandachtig toeschouwer, ongetwijfeld meer worden verwacht vanaf 1 januari.

Het Arnhemse technische duo Sturing/Jongbloed moest enkele minuten voor de wedstrijd tegen RKC onverwacht nog wat goochelen met de opstelling. John van den Brom haakte af in de warming-up met een hamstringblessure en zag zijn plaats ingenomen door Arco Jochemsen.

Vitesse begon stroef en onwennig zonder Van den Brom. Het middenveld lag in handen van de bezoekers uit Waalwijk. Het resulteerde in diverse kansen, maar de anders zo trefzekere Roberto Lanckohr wist doelman Dragoslav Jevric niet te passeren. De thuisploeg gaf RKC in de 23e en 40e minuut een lesje in doelmatigheid. Het waren de enige mogelijkheden voor Vitesse, maar Mamadou Zongo gaf doelman Rob van Dijk wel tweemaal het nakijken. Vooral de 2-0, een volley van zo'n 20 meter die in een boog de verste hoek invloog, was een juweeltje.

De wedstrijd leek gespeeld. Totdat Vitesse-verdediger Stefan Nanu voor z'n tweede overtreding z'n tweede gele kaart kreeg en voor de tweede maal dit seizoen (eerder tegen Sparta) voortijdig moest inrukken. Zodoende moesten Sturing en Jongbloed opnieuw aan de bak. Jochemsen kwam op de plaats van Nanu en Nenad Grozdic moest een plaatsje terugzakken, waardoor Pierre Hooijdonk moederziel alleen kwam te staan voorin. En eenzaam moet de international zich gevoeld hebben want behoudens wat verdwaalde ballen kwam hij nauwelijks nog in het spel voor.

RKC speelde de man-meer-situatie het eerste kwartier na rust goed uit door de bal rond te laten gaan en de flanken op te zoeken. Zo brak Lanckohr in de 55e minuut door op rechts en sloeg Dejan Stefanovic de bal weg in het strafschopgebied. Strafschop, oordeelde Hugo Luyten terecht. Maar welke kleur kaart kwam er uit de borstzak? Geel en Stefanovic mocht op het veld blijven staan. Daar waar Yuri Nikiforov drie dagen eerder voor hands in het 16-metergebied bij Feyenoord-PSV door arbiter Luinge van het veld werd gestuurd.

Welke lijn hanteert het arbiterkorps nu? Welke speler, trainer of toeschouwer weet nu nog waar hij aan toe is? Belangenbehartiger Arie Treffers van de scheidsrechters kan zich beter druk maken om de arbiters op één lijn te krijgen in plaats van een pleidooi te houden voor salarissen van drie keer modaal. Overigens trok Rick Hoogendorp zich nergens wat van aan en scoorde 2-1.

Even later een volgend staaltje van inconsequentie van Luyten toen Zongo tegen de grond werd gelopen in het doelgebied en hij gebaarde door te spelen. Uiteraard was Luyten toen de gebeten hond voor de 24.000 toeschouwers. Al ging één Arnhemmer veel te ver in z'n afkeuring toen hij een bierflesje op het veld gooide. Aangezien de voetballers nauwelijks meer tot iets aansprekends in staat waren, werd iedere beslissing van Luyten op een goudschaaltje gewogen. De irritatie op en rond het veld nam toe omdat niemand Luyten nog kon volgen.

Dat het in het Gelredome uiteindelijk niet uit de hand liep kwam omdat Vitesse de 2-1 voorsprong vasthield en na een matige seizoenstart en alle trainersverwikkelingen inmiddels is opgeklommen naar de vijfde plaats op de ranglijst.

Vitesse - RKC 2-1 (2-0).23. Zongo 1-0, 40. Zongo 2-0, 54. Hoogendorp 2-1 (strafschop). Scheidsrechter: Luyten. Toeschouwers: 24.000. Rode kaart: 45. Nanu (Vitesse) 2x geel. Gele kaart: Fortes, Stefanovic (Vitesse), Govedarica, Van der Leegte (RKC).






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.