[Qxl]
[Cybercard]

AZ is gevaarlijke gast

DOETINCHEM, donderdag

Wie dit seizoen AZ op bezoek krijgt, moet rekening houden met een lastige klus. De Alkmaarders voegden gisteravond bij De Graafschap een imponerende overwinning (2-5) toe aan een langzamerhand ongelooflijke serie. In acht uitduels won de ploeg van Gerard van der Lem zeven keer.

De Graafschap-trainer Rob McDonald ziet zijn ploeg week na week beter voetballen. Het scoren blijft echter het probleem van de Doetinchemmers, die AZ met passie bestreden, maar in de buurt van doelman Oscar Moens weinig daadkracht toonden. Met de Alkmaarders op bezoek is dat dodelijk. AZ scoorde buitenshuis al 27 keer.

Fernando Ricksen
...tweemaal...

De Graafschap begon nochtans energiek aan het duel. In een moordend tempo zochten de 'Superboeren' het doel van Moens. Viscaal zag de AZ-doelman na twaalf minuten een inzet knap verwerken. Het was de beste kans voor de thuisploeg in de openingsfase. John Bosman had daarin al na vier minuten moeten scoren. De AZ-spits onderschepte een terugspeelbal van rechtsback Michel Nok maar stuitte op Ron Olyslager.

Het Doetinchemse offensief ebde halverwege de eerste helft langzaam weg. AZ werd gevaarlijk via Fernando Ricksen en Michael Buskermolen, telkens greep Olyslager in. Aan de andere kant liet Eric Viscaal, weggestuurd door Hazem Emam, de bal te ver van de voet springen waarna Moens kon ingrijpen.

Kort na rust opende Dries Boussatta de score. Hij deed dat knap uit een vrije trap. De Graafschap verzaakte niet. Jan Vreman mikte van dichtbij te hoog, Emam schoot voorlangs. McDonald wisselde Ville Vaisanen voor Tumba, Emam meldde zich ook nadrukkelijker voorin. Miel Mans schoof bij AZ een linie naar achteren. De Alkmaarders hielden het hoofd koel. Uit een voorzet van Boussatta scoorde Bosman in de 68e minuut met een mooie omhaal de tweede Alkmaarse treffer. Een minuut later stond het dank zij Ricksen zelfs 0-3.

In de slotminuten ging de poort aan beide kanten open. Ricksen en John Mutsaers scoorden namens AZ. Martijn Meerdink en Olaf Lindenbergh, de laatste uit een strafschop, deden dat namens de thuisclub. De roep om een spits zal desondanks in Doetinchem niet verstommen.

De Graafschap - AZ 2-5 (0-0).52. Boussatta 0-1, 68. Bosman 0-2, 69. Ricksen 0-3, 85. Ricksen 0-4, 87. Meerdink 1-4, 90. Mutsaers 1-5, 90. Lindenbergh 2-5 (strafschop). Scheidsrechter: Oskam. Toeschouwers: 7000. Gele kaart: Ricksen, Bouchiba (AZ), Issah, Fränkel (De Graafschap).