Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

donderdag
2 december 1999
 

[Cybercard]
[PC Thuis]
[EUBOS.NL]
[Qxl]
[Klik hier naar Matra Nortel]
[Vacatures]

FC Den Bosch moet
investeren in lijfsbehoud

DEN BOSCH, donderdag

Trainer Koopman heeft zijn bestuur al herhaaldelijk gewaarschuwd dat FC Den Bosch voor de eredivisie kwaliteit tekort komt. De beleidsbepalers hebben de overstap naar het hoogste niveau overschat, vindt de coach. Door de 2-0 nederlaag tegen SC Heerenveen blijft de ploeg hekkensluiter met slechts zes puntjes en zwelt de kritiek aan.

Koopman vindt dat het bestuur z'n nek moet uitsteken. "We moeten investeren in lijfsbehoud, want er breken nu cruciale tijden voor ons aan", stelt Koopman, die afgelopen zomer vooral spelers uit de eerste divisie en uit tweede elftallen kon halen. Manager voetbalzaken Ruijsch liet pas weten het oneens te zijn met het aankoopbeleid. Ook noemde hij de contractverlengingen van Stricker en Ribeiro 'slordig'. Na overleg met het bestuur nam hij daarop een paar weken 'vakantie' op.

Den Bosch won dit seizoen alleen van FC Utrecht. Tegen Ajax en PSV werden de Brabanders weggespeeld, maar volgens de trainer was zijn ploeg in de andere wedstrijden gelijkwaardig. Maar tegen de stugge Friezen van Foppe de Haan bleek daar weinig van. Doordat Heerenveen slordig met de kansen omsprong, stond het bij de rust slechts 1-0 dankzij Nurmela.

Den Bosch mist in de defensie ervaring en kwaliteit en incasseert daardoor veel tegendoelpunten. In de vorige veertien duels werd doelman Aerts al veertig keer gepasseerd. PSV-huurling Wielaert blijkt wel een aanwinst, maar ook hij mist ervaring om overeind te blijven in de degradatiestrijd. Bovendien komt de ploeg moeizaam tot scoren; met dertien treffers heeft Den Bosch na Cambuur de minst productieve ploeg.

Vos en Jones scoorden pas twee keer, terwijl Van der Laan op drie staat. De Bossche aanvallers waren ook tegen Heerenveen machteloos. Van der Laan is vooral bankzitter, tot zijn ontevredenheid. Hij vindt dat hij altijd moet spelen, omdat hij "gewoon beter is dan de andere spelers".

Trainer Koopman heeft Van der Laan deze week zelfs een boete opgelegd voor diens kritische uitlatingen in de pers. Over de hoogte van het bedrag wil de club niets kwijt. Van der Laan uitte maandag na de nederlaag tegen FC Utrecht in een krant kritiek op zijn werkgever.

Afgelopen zondag, tegen Utrecht, zat Van der Laan op de bank, hetgeen hij zijn trainer verweet. "De trainer kan mij dan wel op de bank zetten, maar in de wedstrijden hiervoor heeft dat ook geen effect gehad." Verder liet Van der Laan zijn mening over hoe Den Bosch zou moeten spelen de vrije loop.

Tegen Heerenveen (dat door de zege de derde plaats overnam van Roda JC) begon Van der Laan ook op de bank. Nadat het publiek riep 'Wij willen Harry zien', liet Koopman de spits prompt warmlopen en een minuut later invallen. Maar Van der Laan maakte zijn gespierde uitspraak allesbehalve waar. Voorlopig scoort hij inderdaad alleen maar in de eerste divisie.

FC Den Bosch - SC Heerenveen 0-2 (0-1).33. Nurmela 0-1, 85. Pahlplatz 0-2. Scheidsrechter: De Graaf. Toeschouwers: 4100. Gele kaart: Van der Hoorn, Verhagen, Vos (Den Bosch), Klompe, Jensen (Heerenveen).






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.