[PC Thuis]
[Qxl]

Cambuur wint na 0-3 achterstand

door Albert van Keimpema - LEEUWARDEN, donderdag

Wonderen bestaan nog. FC Utrecht waande zich gisteravond in Leeuwarden bij een 0-3 voorsprong. Woedende supporters gingen de hekken vernielen en beledigden het bestuur. Donkere wolken pakten zich samen boven het Cambuur-stadion, maar toen was er licht. Een ontketend Cambuur walste in het laatste half uur over FC Utrecht heen. In de slotminuten scoorde de thuisclub driemaal! De hekkenklimmers stonden er beteuterd bij, maar ze waren wel zielsgelukkig.

Robin Nelisse (rechts) en Mitchell van der Gaag vechten een verbeten duel uit. Cambuur en FC Utrecht maken er een historische wedstrijd van.

De wedstrijd kende een zeer levendig verloop met kansen over en weer. Cambuur toonde aanvankelijk de meeste aspiraties. Robin Nelisse werd enkele malen in stelling gebracht en bij zijn derde doelpoging raakte hij de paal. De terugspringende bal werd door Sandor van der Heide ingeschoten, maar Reinier Robbemond redde voor de gapende doelmond. Even later deed ploegmaat Pascal Bosschaart hetzelfde na een inzet van Reinder Hendriks.

Voor FC Utrecht was dat het sein om het initiatief over te nemen en toen werd meteen duidelijk waar het bij Cambuur aan schort: de defensie is zo lek als een mandje. Huurling Hendriks van Willem II straalt weinig uit, de onzekere doelman Wim de Ron is veel te klein voor het hoogste niveau en Dennis Scharrenburg, die vreemd genoeg rechtsback Maickel Ferrier verving, werd gedold door Didier Martel.

De ploeg van Mark Wotte, die al een leuk duel had voorspeld, sneed als een mes door Friese boter, hetgeen resulteerde in doelpunten van John de Jong (uit een rebound na een schot van ex-Cambuur-speler Marinus Dijkhuizen) en Martel.

Nadat Rodney Cairo verzuimde Utrecht naar 0-3 te schieten, ontstond in de 60e minuut grote opwinding en de inleiding tot een ommekeer in de wedstrijd. Patrick Zwaanswijk kreeg terecht rood toen hij de doorgebroken Nelisse vastpakte. Cambuur rook weer kansen, maar een paar tellen later stond het wel 0-3 door een kopstoot Mitchell van der Gaag. De strijd leek gestreden.

Het pleitte voor de thuisclub dat men niet bij de pakken neer ging zitten. Hartstochtelijk togen de Leeuwarders ten aanval. Het opportunisme leidde tot een treffer van Dominik Vergoossen en Van der Heide, vijf minuten voor tijd. Meer leek er niet in het vat te zitten, totdat Nelisse in de laatste minuut raak kopte uit een voorzet van invaller Raymond de Waard. In blessuretijd dook Leonard van Utrecht wat's in a name als een duveltje uit een doosje om een door Van der Heide panklaar gelegde bal à la Bakhuis in te koppen. Het onmogelijk was geschied: 3-4.

Deze even verrassende als klinkende overwinning geeft Cambuur weer moed. Provinciegenoot Heerenveen bewees een vriendendienst door in Den Bosch de plaatselijke te kloppen, waardoor de ploeg van trainer Gert Kruys niet langer die hatelijke rode lantaarn hoeft te dragen.