Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

donderdag
2 december 1999
 

[PC Thuis]
[V & L informatica]
[BOL]
[TopCarrieres]
[Postbank]
[EUBOS.NL]
[ABN AMRO]
[Veilinghal]

Mitsubishi-dip kost
banen bij NedCar

Van onze financiële redactie - BORN, donderdag

Autofabrikant Nedcar in Born gaat komend jaar de productie van Mitsubishi's met bijna 20 procent verlagen. Het aantal Volvo's dat van de band loopt gaat daarentegen omhoog.

De productiewijziging kost 'enkele honderden' werknemers en uitzendkrachten met een tijdelijk contract hun baan. Een verklaring van de CNV Metaal- en Elektro, dat het daarbij om 500 banen gaat wilde Nedcar-directeur Chris DeWulff gisteren echter niet bevestigen. De ondernemingsraad buigt zich donderdag, samen met de vakbonden over de "harde maatregelen". CNV wil met Nedcar goede sociale afspraken maken voor de groep werknemers die hun contract niet verlengd zien.

De productieverlaging volgt op de dramatische terugval van de verkoop van een aantal Mitsubishi-modellen. Terwijl de autoverkopen in ons land op een record zijn beland, doen met name de Space Star en de Carisma van het het Japanse merk het zeer slecht. Volgend jaar zullen daarom slechts 55.000 Carisma's en ongeveer 60.000 Space Star's van de band rollen. Dit jaar werden er in Born nog in totaal 90.000 auto's van deze modellen gemaakt, waarvan 40.000 Space Star's.

De productieverlaging wordt bereikt door de band langzamer te laten lopen en het aantal ploegendiensten te halveren tot één.

De productie van Volvo's (S40 en V40) is daarentegen voor komend jaar begroot op 160.000 stuks, dat zijn er 10.000 meer dan dit jaar.

Bij Nedcar Nederland werken bijna 6500 mensen, waaronder 1300 uitzendkrachten. DeWulf heeft het personeel gezegd dat de productie over een half jaar weer op het oude niveau is. "De zaak bij Nedcar staat niet op instorten. We hebben even een dip."

Volgens Dewulf ligt het probleem in de grote voorraden van Mitsubishi. Hij verwacht dat die over een half jaar geslonken zijn. De mensen wachten volgens hem met kopen tot halverwege het jaar.

Nedcar is gezamenlijk eigendom van Mitsubishi en Volvo. Volvo op zijn beurt is dit jaar overgenomen door Ford. Sinds Ford eigenaar is geworden van Volvo doen er geregeld berichten de ronde over de onzekere toekomst van Nedcar in Born. Zo kondigde Ford-baas R. Zimmerman in augustus aan een Europese fabriek te willen sluiten. Mitsubishi trok twee maanden later haar eerder belofte in dat met de gezamenlijke fabriek zou worden doorgegaan.

Het Japanse concern wil de komende vier jaar zijn personeelsbestand met 12.000 verminderen. De autofabrikant, die nu nog 90.000 man personeel telt, draait al enkele jaren met verlies.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.