Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

donderdag
2 december 1999
 

[EUBOS.NL]
[V & L informatica]
[Postbank]
[Veilinghal]
[TopCarrieres]
[PC Thuis]
[BOL]
[ABN AMRO]

Fonds Pieper investeert
ƒ1 miljard in starters

Van een onzer verslaggevers - AMSTERDAM, donderdag

Het Amerikaanse beleggingsfonds Insight Capital Partners gaat ƒ1 miljard steken in startende Europese bedrijven die zich bezighouden met elektronische handel, e-commerce. Deze week lekte uit dat ex-Philips-topman Roel Pieper zich heeft aangesloten bij Insight en daar de scepter gaat zwaaien over de Europese vestiging in Amsterdam.

Insight is opgericht in 1995 en heeft inmiddels een bedrag van $500 miljoen geïnvesteerd in circa 45 internet-bedrijven. Vijf van de investeringen betreft Europese starters. Dat aantal moet met de extra $500 miljoen die rechtsstreeks onder Piepers beheer vallen flink worden uitgebreid. Insight heeft ook nog eens $1 miljard extra beschikbaar gekregen voor investeringen in Amerikaanse internet-bedrijven. De onderneming wil de nieuwe bedrijven vooral ondersteunen bij de snelle expansie op de twee westerse continenten.

Opgeteld beheert Insight straks een bedrag van $2 miljard aan fondsen. Pieper heeft zich als partner ingekocht door een bedrag tussen de $20 en $60 miljoen te storten. In ruil daarvoor krijgt hij een toppositie bij de onderneming en recht op winstdeling bij de participaties. De voormalige kroonprins van Cor Boonstra gaat nu zij aan zij werken met de twee oprichters van het fonds.

"Dit is de derde keer dat we Roel hebben benaderd voor deze positie", aldus mede-oprichter Jerry Murdock. "De eerste keer koos hij voor Tandem, de tweede keer voor Philips. Toen hebben we ons nog achter het hoofd gekrabd deze man wil niet in het risicokapitaal, deze man wil gewoon een goed pensioen." Een misvatting, blijkt inmiddels, want na het derde verzoek heeft Pieper nu toch ingestemd.

Tegelijkertijd met de aanstelling van Pieper als partner in de onderneming, steekt ook ABN Amro een 'substantieel bedrag' in de twee nieuwe fondsen van Insight. Hoewel Pieper niet wil zeggen hoeveel dat precies wordt, is ABN Amro naar verluidt goed voor circa 10 procent van de inzet. Dat zou betekenen dat de bank ƒ100 miljoen in het Europese fonds stopt en nog eens ƒ200 miljoen in het Amerikaans georiënteerde fonds.

Insight wil vooral investeren in internet-bedrijven die de echte beginfase voorbij zijn. Een miljoenenomzet, gekoppeld aan een razendsnelle groei, zijn de factoren die het fonds kunnen doen besluiten deel te nemen in een onderneming. Mede door gebruik te maken van het netwerk van de venture capitalist moet dat nieuwe impulsen aan de groei geven. "Daarin kan ABN Amro dan bijvoorbeeld optreden als financiële partner om allerlei betalingsdiensten en verzekeringsproducten te leveren aan de bedrijven waarin wij participeren", aldus Pieper. Zijn bedoeling is het om via zijn eigen netwerk en via nieuwe partners van Insight een heel scala aan ondersteunende dienstverleners te verzamelen rond de startende ondernemingen. "Als snelgroeiende onderneming heb je wel andere dingen aan het hoofd dan uit te kijken naar een schoonmaakbedrijf."

Pieper beschikt volgens eigen zeggen privé al over zo'n 40 investeringen in jonge IT-bedrijven. Die zal hij niet onderbrengen bij Insight, maar bij eventuele vervolginvesteringen in die bedrijven zal zijn nieuwe werkgever wel worden uitgenodigd.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.