Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

donderdag
2 december 1999
 

[BOL]
[TopCarrieres]
[ABN AMRO]
[Veilinghal]
[V & L informatica]
[EUBOS.NL]
[PC Thuis]
[Postbank]

Grote omzet in Elsevier

AMSTERDAM, donderdag

Dankzij een optimistische opening van Wall Street kon de Amsterdamse beurs gisteren nog een miniem winstje boeken, al werd even de 600-grens naar beneden doorbroken. Elsevier en Philips waren gevraagd, maar forse klappen werden genoteerd door Magnus Holding en Brunel. De obligaties veerden op. Per saldo won de AEX-index 0,46 punt op 602,57.

Net als Wall Street dinsdag schommelde de AEX-index een beetje stuurloos rond. Veel grote beleggers lijken bezig de boeken te sluiten, het publiek wacht nog steeds af en het renteplaatje blijft onduidelijk nu de Amerikaanse economie voortdendert en ook de Europese economie lijkt aan te trekken.

Even stond de AEX-index op ruim 5 punten verlies op 597 maar de goede opening van Wall Street, waar de Dow binnen een uur op 100 punten winst stond, redde de zaak. "De 600-grens lijkt toch een sterk weerstandspunt", aldus een hoopvolle handelaar.

De meeste aandacht ging uit naar Elsevier. Volgende week zal de nieuwe topman, Crispin Davis, een perscommuniqué uitgeven met enige aanduiding van de nieuwe koers. In maart zouden dan meer uitgewerkte plannen komen. Beleggers werden hoopvol en stortten zich op de aandelen Elsevier. Bij een omzet van 8,9 miljoen stuks (dubbelgeteld) ging de koers EUR0,29 omhoog naar EUR10,07 waarmee sinds lange tijd de EUR10-grens weer eens werd doorbroken.

VNU won 38 eurocent op EUR39,73 nu beleggers de internetactiviteiten, gebundeld in Business OnLine, wel konden waarderen. Wolters Kluwer echter leverde 23 eurocent in op EUR29,72. De groei is er een beetje uit bij Wolters Kluwer en het grote wachten is begonnen. Als Elsevier wordt opgesplitst is Wolters Kluwer een belangrijke gegadigde voor een deel van het concern. Maar voorlopig lijkt van Wolters Kluwer geen vuurwerk te verwachten.

Philips zette de opmars voort. De koers steeg EUR2,35 naar EUR123,20 nu het kennelijk uitstekend gaat bij de GSM-productie en de chips. Analisten hebben de indruk dat Philips goed op koers ligt. Diverse effectenhuizen verhoogden hun koersdoel. JP Morgan ziet de koers naar EUR145 gaan, Lehmann Brothers ziet zelfs EUR150, Morgan Stanley ziet EUR140. ING Barings ziet Philips als een 'strong buy' en dat miste allemaal zijn uitwerking niet. De omzet bedroeg bijna 4 miljoen stuks, anderhalf keer zoveel als het gemiddelde. ASML ging EUR1,25 terug en dat viel mee want in de VS was de teruggang dinsdag veel sterker.

De beurs zag in november trouwens een recordomzet. De omzet in Nederlandse aandelen bereikte een record aller tijden van EUR90 miljard, meer dan het laatste record van juli 1998. Alleen op de optiebeurs ging het een stuk minder.

Akzo Nobel lag sterk met een winst van EUR1,31 op EUR43,81 en DSM werd een halve euro duurder op EUR34,50. KLM kon 30 eurocent winnen en dat was opvallend. Topman Van Bochove van Martinair (voor 50% in handen van KLM) maakte namelijk bekend dat het een zeer matig jaartje wordt. De vakantiecharters naar Turkije zijn ingestort, het resultaat van de vrachtvluchten op de VS noemde hij zelfs 'rampzalig'. Ook bij KLM-dochter Transavia schijnt het matig te gaan dit jaar. Daar staat tegenover dat KLM een contract met Golden Tulip-hotels heeft gesloten om een aantal hotelkamers te reserveren.

Kon. Olie fluctueert met de olieprijs. Gisteren ging er 68 eurocent van de koers af op EUR57,75. Unilever brokkelde nog eens 45 eurocent af naar EUR54,25. De financiële sector lag verdeeld met lichte verliezen voor ABN Amro en Aegon , maar lichte winsten voor Fortis en ING.

Ahold trok 19 eurocent aan naar EUR31,80. Er gingen op de beurs geruchten dat Ahold geïnteresseerd zou zijn in de aankoop van de Amerikaanse detaillist Weiss. De zaken zitten vooral in Pennsylvania, waar Ahold al met Giant Food vertegenwoordigd is. Ahold weigerde commentaar. Corus leverde 5 eurocent in nu er regelmatig een werkonderbreking plaats vindt in Ijmuiden.

Brunel kwam dinsdag nabeurs met een tweede of derde winstwaarschuwing. Beleggers geloofden er nu helemaal niet meer in en de koers van Brunel daalde sterk van EUR10,55 naar EUR9,25 hoewel midden op de dag ook al even EUR8 werd genoteerd. Ook Magnus Holding was geheel uit de gratie en hier werd de winstwaarschuwing bestraft met een koersdaling van bijna 7%, van EUR2,68 naar EUR2,50. Ook Seagul daalde, evenals Rood Testhouse. Maar Scala Business en ASM International konden juist behoorlijk aantrekken.

Peter van der Tuin






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.