Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

donderdag
2 december 1999
 

[Veilinghal]
[BOL]
[Postbank]
[TopCarrieres]
[V & L informatica]
[EUBOS.NL]
[PC Thuis]
[ABN AMRO]

Verzekeraars werken mee
aan Holocaust-onderzoek

Van een onzer verslaggevers - DEN HAAG, donderdag

Aegon, Fortis en ING Groep hebben als eerste Europese verzekeringsmaatschappijen hun medewerking toegezegd aan de Amerikaanse staat Californië bij het onderzoek naar claims van slachtoffers van de Holocaust.

Aegon belooft binnen 60 dagen met een lijst van huidige Aegon-bedrijven en haar rechtsvoorgangers te komen, die mogelijk slachtoffers van de jodenvervolging onder hun verzekerden hebben. Ook de andere twee maatschappijen zeggen alle steun toe aan het California Department of Insurance (CDI) bij onderzoek naar claims. Aegon, Fortis en ING storten elk ongeveer ƒ2,5 miljoen in een fonds om Californische slachtoffers van de holocaust te ondersteunen.

Volgens voorzitter Chuck Quackenbush van de Californische Verzekeringskamer is de overeenkomst met de Nederlandse verzekeraars een mijlpaal. "Het is de allereerste overeenkomst in de Verenigde Staten waarin het recht op uitbetaling van verzekeringen voor overlevenden van de Holocaust of erfgenamen van Holocaust-slachtoffers en andere belanghebbenden duidelijk wordt geregeld." Het akkoord met de Verzekeringskamer van Californië komt koud drie weken nadat het Verbond van Verzekeraars en het Centraal Joods Overleg in Nederland overeenkwamen een bedrag van ƒ45 miljoen beschikbaar te stellen voor de afkoop van levensverzekeringen van tijdens de Tweede Wereldoorlog vervolgde joden.

Of met het in de VS bereikte akkoord ook een dreigende consumentenboycot van tafel is, valt echter nog te bezien. Directeur Elan Steinberg van het Joods Wereld Congres stelde die boycot eind november in het vooruitzicht, volgend op de overeenstemming die in Nederland werd bereikt. Volgens Steinberg zijn de Nederlandse verzekeraars veel méér verschuldigd dan het afgesproken bedrag van ƒ45 miljoen. Uit onlangs ontdekte documenten in Amerikaanse overheidsarchieven zou blijken dat de verzekeraars aansprakelijk zijn voor ruim ƒ1 miljard. De documenten worden binnenkort overhandigd aan de commissie Eagleburger, die onderzoek doet naar de zogenoemde Holocaust-polissen. Pas als Aegon in die commissie zitting neemt, blaast Steinberg de boycot definitief af.

Aegon zélf heeft tot dusver echter geweigerd om in deze internationale commissie zitting te nemen. Tijdens een toelichting op de negenmaandscijfers van het concern liet bestuursvoorzitter Kees Storm van Aegon weten niet over één kam geschoren te willen worden met verzekeraars als Allianz uit Duitsland en Generali uit Italië. Nederland was slachtoffer in de Tweede Wereldoorlog en geen agressor. Bovendien zou zo voorbij worden gegaan aan het feit dat Nederland en Nederlandse verzekeraars de afgelopen 50 jaar zéér zorgvuldig en rechtvaardig met Holocaust-claims om zijn gegaan.

Tijdens dezelfde toelichting liet Storm weten dat de Haagse verzekeraar de afgelopen tweeëneenhalf jaar zeven keer geld heeft uitgekeerd aan overlevenden van of nabestaanden van slachtoffers van de Holocaust. Enkele tientallen claims werden ingediend, maar die werden niet allemaal gehonoreerd. De belangrijkste reden voor afwijzing was dat de betreffende claims in een eerder stadium al afgewikkeld waren. Hoeveel claims Aegon nog verwacht, kon bestuursvoorzitter Storm destijds niet zeggen. In de loop van volgende week mogelijk dinsdag al heeft Aegon met de commissie Eagleburger een gesprek. KEES STORM
... Nederland slachtoffer ...
FOTO: DE BRUYN/ DE PATER






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.