Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

donderdag
2 december 1999
 

[BOL]
[Autosite]
[Siteshopper]
[Veilinghal]
[Vacatures]

Helmut Kohl duikt onder

  Van onze correspondent - BERLIJN, donderdag

De hoofdrolspeler in de partijgeldenaffaire van de CDU, de Duitse oud-bondskanselier Helmut Kohl, hield zich gisteren onbereikbaar. Na zijn emotionele boetedoening van afgelopen dinsdag waren er zoveel vragen open gebleven, dat de gehele Duitse pers geïnteresseerd was om hem te spreken. Maar zelfs zijn secretaresse wist niet waar hij was.

De Bondsdag besluit vandaag naar verwachting tot het instellen van een parlementair onderzoek naar mogelijke beïnvloeding van de regering Kohl door geheime donaties aan de partijkas van de CDU.

Het lijkt niet waarschijnlijk dat het verzoek van de liberale FDP wordt ingewilligd om ook de rol van de oppositiepartijen SPD en de Groenen in de jaren 1982-1998 onder de loep te nemen.

Opheldering

Opheldering over de bedragen die op geheime partijrekeningen van de CDU zijn gestort en door wie dat is gedaan, zal uit de mond van de ex-kanselier niet eerder te horen zijn dan begin volgend jaar. Ondanks de wens van Kohl nog dit jaar gehoord te worden, beginnen de verhoren pas na de jaarwisseling.

De socialistische SPD van kanselier Gerhard Schröder heeft er uit tactisch oogpunt geen belang bij om haast te maken. In februari en in mei zijn er twee deelstaatverkiezingen, respectievelijk in Sleeswijk-Holstein en in Noordrijn-Westfalen. Ophef rond die tijd over Helmut Kohl zal de kiezers niet onberoerd laten. Mocht het tot een parlementair onderzoek komen, dan zal dat zeker twee jaar duren.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.