Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

donderdag
2 december 1999
 

[BOL]
[Siteshopper]
[Autosite]
[Veilinghal]
[Vacatures]

Ambon en Atjeh weer
toneel van gevechten

  JAKARTA, donderdag

Aanhoudende gevechten tussen moslims en christenen op het Molukse eiland Ambon hebben gisteren in het centrum van de hoofdstad Ambon het leven gekost aan zeker vier personen. Soldaten zouden op de menigte hebben geschoten nadat een van hen was vermoord. De Indonesische autoriteiten overwegen om de noodtoestand uit te roepen op Ambon.

Daar is ook om gevraagd in Atjeh waar het opnieuw zeer onrustig was. Een legercommandant verklaarde dat het gebied alland niet meer onder controle is van het Indonesische leger maar van de rebellen, en vroeg om het afkondigen van de noodtoestand maar president Wahid heeft dat voorlopig uitgesloten.

In Jayapura, de hoofdstad van de Indonesische provincie Irian Jaya, demonstreerden zo'n 15.000 mensen op vreedzame wijze voor onafhankelijkheid. De betogers hadden zich verzameld om de oprichting te vieren van de separatistische Vrij Papoea Beweging. Indonesië bezette de voormalige Nederlandse kolonie West-Papoea in 1963. In 1969 werd het gebied omgedoopt tot Irian Jaya en formeel onder Indonesische soevereiniteit geplaatst.

Nobelprijswinnaar en verzetsleider José Ramos-Horta keerde gisteren na 24 jaar ballingschap terug in Oost-Timor. Hij vluchtte in 1975 drie dagen voor de Indonesische inval naar het buitenland. Vanaf die tijd was hij daar het boegbeeld van de Oost-Timorese onafhankelijkheidsbeweging. (AP/Reuters)






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.