Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

donderdag
2 december 1999
 

[Autosite]
[Vacatures]
[BOL]
[Siteshopper]
[Veilinghal]

Denen hard voor 'foute' allochtonen

door Rolien Créton - KOPENHAGEN, donderdag

Deense politici vinden dat criminele allochtonen, die geen Deense nationaliteit hebben, sneller het land uitgezet moeten worden. De nieuwe wetgeving die dit mogelijk maakt, wordt in toenemende mate toegepast door de Deense rechters, die uiteindelijk over uitzetting beslissen. Het hardere beleid krijgt grote bijval van de Deense bevolking maar wekt felle woede onder allochtone jongeren.

Ercan Cicek (23) heeft de Turkse nationaliteit, maar is geboren en getogen in de Deense stad Odense op het eiland Funen. Hij spreekt met een Funens dialect, is getrouwd en heeft een dochtertje. Zijn opleiding als smid is bijna afgerond. Deze zomer pleegde Cicek een aantal gewelddadige inbraken bij bejaarden. Hij kreeg vorige maand drie jaar gevangenisstraf opgelegd en zal daarna het land worden uitgezet naar Turkije, waar zijn ouders vandaan komen.

De hevige rellen die na de strafoplegging uitbraken in de multi-etnische wijk Norrebro in Kopenhagen, hebben zowel de politie als de bevolking versteld doen staan. Maar het sterkt de Deense bevolking in haar overtuiging dat er te veel criminele allochtonen in het land zijn. Uit een enquête die vlak na de rellen werd gehouden, blijkt dat bijna 80 procent van de ondervraagden volledig achter de uitwijzing van Cicek staat.

Volgen de huidige wetten, die in 1996 en 1998 werden ingevoerd, kan iedere allochtoon zonder Deens paspoort het land worden uitgezet na een misdrijf, zoals beroving of verkrachting. Ook het bezit van drugs, welke hoeveelheid dan ook, is voldoende om iemand het land uit te kunnen zetten.

De rechter moet een afweging maken tussen de zwaarte van het misdrijf en de verbondenheid van de veroordeelde met Denemarken. Dat wil zeggen dat de rechter nagaat of de veroordeelde familieleden, vrouw en kinderen in Denemarken heeft en of er enige band is met het land van herkomst.

Verkrachting

Maar de rechters lijken die verbondenheid met het land steeds minder zwaar te laten wegen. De meest recente uitzetting betrof een Pakistaan, die 15 maanden gevangenisstraf kreeg voor een verkrachting en twee aanrandingen. Hij heeft zijn hele leven in Denemarken gewoond. Toch werd die band onvoldoende geacht en zal hij na zijn celstraf op het vliegtuig naar Pakistan worden gezet.

De Deense wetgeving zal nog verder worden aangescherpt. Na de laatste twee uitzettingen is er namelijk een golf van allochtonen die de Deense nationaliteit hebben aangevraagd. Momenteel krijgen allochtonen tussen de 18 en 23 jaar, die minstens tien jaar in Denemarken hebben gewoond, na aanvraag nog automatisch een Deens paspoort.

Daar wil de minister van Justitie snel een stokje voor steken. Hij werkt aan een nieuw wetsvoorstel, waardoor deze groep aan dezelfde basiseisen zal moeten voldoen als alle anderen die het Deense staatsburgerschap willen verwerven: ze mogen geen boetes, schulden of een strafblad hebben.

Integratie

Volgens de directeur van het Deense Centrum voor de Mensenrechten, Morten Kjaerum, belemmert het beleid de integratie van allochtonen. "We zien in Europese landen steeds grotere groepen allochtonen die onvoldoende zijn geïntegreerd en geen staatsburgerschap in het desbetreffende land hebben aangevraagd. Het probleem is niet dat er teveel allochtonen zijn die de Deense nationaliteit aanvragen. Er zijn er juist te weinig die dat doen."

Politicoloog Marlene Wind is het daar maar gedeeltelijk mee eens: "Als we allochtonen geen staatsburgerschap geven, onthouden we ze hun rechten en blijven ze tweederangsburgers." Maar anderzijds kan het volgens haar preventief werken als de rechter consequent laat zien dat "degenen die zich niet netjes gedragen eruit moeten".

In de laatste twee uitzettingen gaan de advocaten in hoger beroep en wordt de zaak voorgelegd aan het hoogste rechtsorgaan, het Hooggerechtshof. Dat zal de grenzen van het Deense uitzettingsbeleid gaan bepalen.

Advocaat en mensenrechtenexpert Tyge Trier zou teleurgesteld zijn als het Hooggerechtshof de harde lijn van de rechtbanken kiest: "De criminelen waar het hier om gaat zijn producten van onze samenleving en zij zijn daarmee onze verantwoordelijkheid. Je kunt Turkije toch moeilijk opzadelen met personen die hun hele leven in Denemarken hebben gewoond en zich hier asociaal gedragen."






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.