Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

donderdag
2 december 1999
 

[Vacatures]
[Autosite]
[BOL]
[Siteshopper]
[Veilinghal]

Wereld staat even stil bij ravages aids

Van onze redactie buitenland - AMSTERDAM, donderdag

Wereld Aidsdag stond gisteren vooral in het teken van de 13 miljoen weeskinderen die er aan het eind van het jaar wereldwijd zullen zijn als gevolg van de ziekte.

Drie menselijke condooms dansen voor het beursgebouw in de Duitse stad Frankfurt. Gisteren, 1 december, was het Wereld Aidsdag, een gelegenheid voor mensen over de hele wereld om stil te staan bij de rampzalige gevolgen van de ziekte.

FOTO: AP

Van Azië tot Afrika werd gisteren de boodschap uitgedragen dat de enige manier om het hiv-virus dat aids veroorzaakt te stoppen is om veilig te vrijen of helemaal van sex af te zien. Overal werden gratis condooms uitgedeeld. In Bangkok bijvoorbeeld in de stadsbussen en in Pretoria werden ze uit vliegtuigen geworpen.

Illustratief voor de rampspoed die aids in veel landen, met name in de Derde Wereld, veroorzaakt is Nigeria. Dit volkrijkste land van Afrika staat aan het begin van een aids-explosie die miljoenen mensen het leven zal kosten en het land sociaal en economisch volledig ontwrichten.

Componist Quincy Jones (r.) barst in lachen uit als acteur Robin Williams met twee prijsschalen tracht de blote jurk van collega Sharon Stone te verhullen. De drie werden in New York onderscheiden voor hun inzet in de strijd tegen aids.

FOTO: AP

Volgens een gisteren verschenen onderzoek is ruim vijf procent van de 108 miljoen zielen tellende bevolking besmet met hiv, dat in Nigeria hoofdzakelijk via heteroseksuele contacten wordt overgebracht. In de ergst besmette streken is dat percentage zelfs 21 procent. Nigeria is net als de andere West-Afrikaanse landen nog niet zo erg besmet als oostelijk en zuidelijk Afrika maar omdat er zoveel mensen wonen, heeft het nu al meer hiv-geïnfecteerde inwoners dan de andere Afrikaanse landen.

De in mei aangetreden president Obasanjo heeft bij zijn ambtsaanvaarding beloofd persoonlijk de strijd tegen aids te leiden. Maar in sommige delen van Nigeria is het al te laat om de dodelijke ziekte nog te stoppen. Uit het onderzoek blijkt dat sinds 1995, de laatste keer dat aids in Nigeria in kaart werd gebracht, het aantal hiv-geïnfecteerden met 700 procent is gestegen en de komende vijf jaar bijna 5 miljoen Nigerianen een besmetting zullen oplopen.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.