Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

donderdag
2 december 1999
 

[CMG]
[Scoot]
[Klik hier naar Matra Nortel]
[ABN AMRO]
[BOL]
[Eurocard/Mastercard]
[Belastingdienst]

VVD'er: Nederland
met wao-beleid
dorpsgek van Europa

Van onze parlementaire redactie - DEN HAAG, donderdag

Regeringspartijen VVD en PvdA zijn elkaar in de haren gevlogen over de wao. Het liberale Kamerlid Wilders noemde Nederland gisteren 'de dorpsgek van Europa' vanwege het grote aantal mensen dat om psychische redenen wordt afgekeurd.

De uitspraak van de VVD'er wekte de woede op van het PvdA-Kamerlid Van Zijl. Hij riep Wilders openlijk op om "zijn taalgebruik te matigen."

Wilders vindt het absurd dat alleen in Nederland een op de drie wao'ers op grond van psychische klachten arbeidsongeschikt wordt verklaard.

De term 'dorpsgek' schoot Van Zijl echter compleet in het verkeerde keelgat. "Voor veel mensen is het uitermate denigrerend om met een dorpsgek te worden vergeleken", aldus de geïrriteerde PvdA'er.

Staatssecretaris Hoogervorst (Sociale Zaken), die probeert het immer groeiende aantal wao'ers dat inmiddels de 900.000 is gepasseerd te stoppen, was minder geschokt door de toon van Wilders.

"Als ik op zijn plaats had gestaan, had ik waarschijnlijk hetzelfde gedaan. Internationaal gezien, heeft Nederland een hoog cijfer. Maar een miljoen maken we deze kabinetsperiode niet meer mee", aldus de liberale bewindsman.

Hoogervorst omarmde na het debat over de begroting van Sociale Zaken het voorstel van D66 om alles in het werk te stellen om wao'ers onder de 35 jaar zo snel mogelijk weer aan de slag te krijgen. Minister De Vries en Hoogervorst zullen de Tweede Kamer vandaag antwoorden.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.