Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

donderdag
2 december 1999
 

[CMG]
[Scoot]
[BOL]
[Belastingdienst]
[ABN AMRO]
[Eurocard/Mastercard]
[Klik hier naar Matra Nortel]

Uitslapen op zondag populair

Van onze economische redactie - DEN HAAG, donderdag

De Nederlanders hebben het tussen 1975 en 1995 steeds drukker gekregen, maar uitslapen op zondag blijft een geliefde bezigheid. In 1995 lag zondagochtend om tien uur nog bijna een op de vijf Nederlanders (19 procent) in zijn warme bed, ruim 5 procent meer dan twintig jaar eerder.

Toch komt het karakter van de zondag als rustdag steeds verder onder druk te staan. Dat is vooral het gevolg van huishoudelijke beslommeringen die steeds vaker naar de zondag worden verschoven. In de doordeweekse daguren werd er juist minder tijd aan het huishouden besteed.

Dat blijkt uit het onderzoek Naar andere tijden? dat het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) gisteren heeft gepubliceerd. Het onderzoek is gebaseerd op de tijdsbesteding van 3000 Nederlanders. Die hielden in een periode van twintig jaar (1975-1995) eens in de vijf jaar gedurende een week in oktober in een dagboek bij wat ze elk uur van de dag deden.

In 1995 was de gemiddelde Nederlander van 18 tot 65 jaar per week zo'n 45,5 uur kwijt aan betaald werk, studie, huishoudelijk werk en kinderverzorging. Dat was ruim 2,5 uur meer dan in 1975. De extra belasting kwam vooral op de schouders van mannen (plus 4 uur), mensen tussen 35 en 50 (plus 6 uur) en hoger opgeleiden (plus 3 uur).

Wisselend beeld
Bij vrouwen is er een wisselend beeld. Enerzijds wisten huisvrouwen hun inspanningen met vier uur per week te verminderen, anderzijds gingen steeds meer vrouwen tot de drukbezette categorie van werkende vrouwen behoren. Omdat deze ontwikkelingen elkaar in evenwicht hielden, veranderde er gemiddeld genomen weinig in de tijdsdruk van vrouwen.

Mannen gaan geleidelijk aan wat meer tijd besteden aan huishoudelijke activiteiten als koken en afwassen. Daarentegen komt het steeds minder vaak voor dat vrouwen elke doordeweekse dag koken, afwassen en stofzuigen. Toch waren vrouwen ook in 1995 nog veel meer met het huishouden bezig dan mannen.

Ondanks de toegenomen drukte maken ouders meer tijd vrij om hun kinderen voor te lezen, met ze te praten, spelletjes met ze te doen of tochtjes met ze te maken.

Wat er in twintig jaar ook allemaal veranderde, maandag bleef de wasdag bij uitstek. In 1995 viel 30 procent van alle doordeweekse tijd die aan wassen en strijken werd besteed op maandag tegen 17 procent op de andere doordeweekse dagen. Ook in 1975 viel al 30 procent van de was- en strijktijd op maandag.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.