Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

donderdag
2 december 1999
 

[ABN AMRO]
[CMG]
[Scoot]
[BOL]
[Eurocard/Mastercard]
[Belastingdienst]
[Klik hier naar Matra Nortel]

Gehandicapten boos over
rookverbod in tehuizen

Van onze verslaggevers - DEN HAAG, donderdag

Verstandelijk gehandicapten en hun belangenorganisaties komen landelijk in opstand tegen het rookverbod in gezinsvervangende tehuizen.

De bewoners vinden het onterecht dat hun tehuizen onder het door minister Borst van Volksgezondheid afgekondigde algemene rookverbod in openbare gebouwen vallen. Onder het motto Baas in eigen huis stellen ze dat hun woningen juist niet vrij toegankelijk zijn voor iedereen. Momenteel worden in tehuizen in heel Nederland handtekeningen opgehaald tegen het rookverbod, die in januari aan de bewindsvrouw worden aangeboden.

De Stichting Rokersbelangen ondersteunt de acties en laat mensenrechten-juristen uitzoeken of het rookverbod strijdig is met de rechten van het individu. Voorzitter T. Wurtz: "Deze overheidsmaatregel wordt te diep ingegrepen in de persoonlijke levenssfeer van buitengewoon afhankelijke mensen."

Vrijheid individu
De Landelijke Federatie van Belangenverenigingen in de Geestelijke Gezondheidszorg meent dat bewoners van de gezinsvervangende tehuizen de vrijheid moeten houden om zelf te bepalen wat ze in hun eigen woning doen of laten. "Nu zegt de minister dat je niet meer mag roken, straks bepaalt ze dat je om negen uur naar bed moet."

Ze wijst er op dat verstandelijk gehandicapten geen alternatief hebben voor een gezinsvervangend tehuis. De Rotterdamse organisatie Ons Belang signaleert nu al grote problemen: "Sommigen krijgen door de spanning van het niet roken zelfs epileptische aanvallen."

Voorzitter E. de Bruin van de stichting Paus Johannes XXXIII, die in Zuid-Holland en Zeeland 175 woonadressen beheert met in totaal 450 verstandelijk gehandicapten, herkent deze fysieke reacties niet. Wel geeft hij aan dat een totaal rookverbod hem te ver gaat: "We zijn al tien jaar bezig met het beperken van het roken, waarbij nu de norm geldt dat de niet-roker nooit meer mag lijden onder de roker. Soms betekent dat een algeheel rookverbod in huis, maar in andere tehuizen worden ook rookruimten gecreëerd. De bewoners hebben daar een grote stem in."

Om die reden zal de stichting het door minister Borst afgekondigde algehele rookverbod dan ook vaak negeren, ondanks de dreigende hoge boetes: "Ik ga ervan uit dat we de gezondheidsinspecteurs van VWS kunnen uitleggen dat we maatwerk leveren, waarbij de belangen van de niet-rokers het zwaarst wegen."

Het ministerie van VWS houdt vooralsnog vast aan het rookverbod in de tehuizen: "Die woonvormen vallen onder de gezondheidszorg en kunnen derhalve worden beschouwd als openbare gebouwen. Daarin mag volgens de aangescherpte Tabakswet niet meer worden gerookt", aldus een zegsman.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.