Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

donderdag
2 december 1999
 

[Eurocard/Mastercard]
[Klik hier naar Matra Nortel]
[ABN AMRO]
[Scoot]
[CMG]
[BOL]
[Belastingdienst]

Mogelijk voor eerst sinds 25
jaar overschot op begroting

Van onze parlementaire redactie - DEN HAAG, donderdag

Minister Zalm (Financiën) zit met zijn begroting over 1999 tot nu toe stevig in de plus. De bewindsman lijkt daardoor dit jaar voor het eerst in 25 jaar een begrotingsoverschot te realiseren.

Uit de gisteren bekendgemaakte nieuwe maandcijfers van Financiën blijkt dat Zalm over de eerste tien maanden van dit jaar uitkomt op een overschot van 0,35%.

Ook vorige maand bleek dat de bewindsman op basis van de prognoses voor 1999 wellicht zonder financieringstekort kon gaan afsluiten, maar de minister liet toen weten dat er in de laatste maanden nog enkele flinke uitgaven moesten worden gedaan.

In de vorige maand gepresenteerde Najaarsnota ging Zalm er daarom vooralsnog vanuit dat 1999 met een financieringstekort van 0,2% eindigt. De bewindsman wist toen echter nog niet dat de Nederlandse economie in het afgelopen kwartaal met maar liefst 4% is gegroeid.

Mocht Zalm eind december inderdaad een overschot of evenwicht op zijn begroting realiseren dan volgt in de Tweede Kamer een stevig gevecht over wat te doen met toekomstige meevallers.

PvdA en D66 willen met steun van het CDA dan af van de afspraak in het regeerakkoord dat inkomstenmeevallers voor de helft naar de staatsschuld en voor de helft naar lastenverlaging moeten. In plaats daarvan zou dan extra geld moeten worden vrijgemaakt voor onderwijs, milieu en zorg. Zalm en diens partij de VVD zijn hier echter fel op tegen.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.