Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

donderdag
2 december 1999
 

[ABN AMRO]
[Scoot]
[Belastingdienst]
[CMG]
[Klik hier naar Matra Nortel]
[BOL]
[Eurocard/Mastercard]

Gasboring Ameland
schaadt natuur niet

Van onze correspondent - AMELAND, donderdag
De jarenlange gasboringen op Ameland hebben geen enkel nadelig effect op de Waddennatuur.

Dit blijkt uit een 13 jaar lang onafhankelijk onderzoek van het Instituut voor Bos- en Natuuronderzoek (IBN) in Wageningen en Texel en het Waterloopkundig Laboratorium in Delft.

Oude niveau
De onderzoekers concluderen dat de opgetreden bodemdaling van 20 centimeter door de Waddenzee zelf inmiddels grotendeels weer is aangevuld tot op het oude niveau. De Waddenzee bewijst daarmee eenvoudig te herstellen van bodemdaling door aanvoer van Noordzeeslib in de stromingen.

De gasboringen, waarmee de NAM in 1986 van start ging op Ameland, hebben tevens geen waarneembare invloed gehad op de flora en fauna van Ameland.

Volgens de onderzoekers zijn de doemscenario's van natuurbeschermingsclubs niet uitgekomen. Het onderzoek startte indertijd op aandringen van natuurbeschermingsorganisatie het Fryske Gea, dat enorme drama's voorzag door de gaswinning.

Praktijkbewijs
Het onderzoek wordt begeleid door de zogeheten bodemdalingcommissie, waarin de gemeente Ameland, de ministeries LNV en Verkeer en Waterstaat, het Fryske Gea en de NAM. De onderzoekskosten worden betaald door de NAM. Het onderzoek op Ameland is het enige praktijkbewijs voor effecten door gasboringen in de Waddenzee.

Het Fryske Gea erkent dat hun aanvankelijke rampvoorspellingen niet uitkomen. De organisatie blijft, ondanks de onderzoeksresultaten, evenwel pertinent tegen gasboringen bij Paesens/Moddergat en Lauwersoog, omdat de "prachtige wildernis van de Waddenzee niet mag worden verstoord".

Bovendien acht de organisatie het onderzoek niet representatief voor de hele Waddenzee. Ook zegt het Fryske Gea dat de gevaren van de stijging van de zeespiegel niet bij het onderzoek zijn betrokken.

Uit het onderzoek blijkt tevens dat vogels niet reageren op de bodemdaling. De opstellers constateren dit na vergelijkende vogeltellingen op Ameland en Terschelling.

Goed rapport
Henk de Vries, hoofd planning en onderzoek van het Fryske Gea en tevens lid van de bodemdalingcommissie, erkent dat het "een goed, zeer degelijk rapport" is.

"Maar het onderzoek moet nog jaren worden doorgezet, omdat we een vertraagde reactie vrezen van de natuur. Dit is slechts een tussenrapportage. Hij denkt dat er mogelijk nog tien jaar lang onderzoek nodig is."

De Vries: "Het onderzoek is niet representatief voor de hele waddenzee, want in deze studie is allen gekeken naar kwelders en duingebieden. De Waddenzee bestaat voor het grootste gedeelte uit wadplaten, slikvelden en andere ecosystemen, waarnaar geen onderzoek is gedaan. Wij blijven bij ons standpunt: niet boren."

Bevestiging
Minister Jorritsma (Economische Zaken) ziet in het Ameland-onderzoek een bevestiging van haar opvatting dat boringen onder de Waddenzee mogelijk zijn zonder dat het milieu wordt beschadigd. "Deze studie lijkt dat inderdaad te ondersteunen", aldus de bewindsvrouw.

De PvdA, die in de waddenkwestie een cruciale rol inneemt, ziet in het onderzoek over de effecten op Ameland en de zeven adviezen die het kabinet van deskundigen ontving echter geen enkele reden haar verzet tegen nieuwe boringen onder het wad te staken.

Waarschijnlijk neemt het kabinet morgen een definitieve beslissing over het boren naar Waddengas.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.