Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

woensdag
1 december 1999
 

[PC Thuis]
[V & L informatica]
[EUBOS.NL]
[ABN AMRO]
[BOL]
[Veilinghal]
[TopCarrieres]

Koers Magnus klapt in
vóór winstwaarschuwing

Van een onzer verslaggevers - NAARDEN, woensdag

Op de Amsterdamse effectenbeurs is de koers van het aandeel van IT-dienstverlener Magnus gisteren in de loop van de dag met maar liefst 19,4 procent gedaald ten opzichte van het slot een dag eerder. Het aandeel eindigde uiteindelijk 10,4 procent (31 eurocent) lager, op EUR2,68, bij een omzet van net geen 193.000 stukken (bijna 4 keer het 200-daags gemiddelde). Nabeurs verlaagde Magnus voor de tweede keer dit jaar de winstverwachting.

Beursorganisatie Amsterdam Exchanges noemt de koersdaling voorafgaand aan de winstwaarschuwing desgevraagd opvallend. "Als wij iets vermoeden, schakelen wij de Stichting Toezicht Effectenverkeer in", aldus een woordvoerder, die doelt op de mogelijkheid van handel met voorkennis. "En dit doet iets vermoeden."

Magnus-topman Willem Hulshof heeft voor de koersbewegingen wel een verklaring. De neerwaartse bijstelling van de winsttaxaties door analisten van ABN Amro zou er verantwoordelijk voor zijn. Een weekblad voor beleggers maakte afgelopen weekeinde van de gewijzigde winsttaxaties de verwachting voor 2000 werd met 17 procent afgetopt melding. "Iets anders kan ik me niet voorstellen", aldus Hulshof.

Onwaarschijnlijk, zo reageert ABN Amro. De betreffende bijstelling dateert al van 16 november van dit jaar en tenminste één nieuwsdienst maakte er destijds al melding van. De koers reageerde volgend op het eerste bericht nauwelijks: het aandeel leverde welgeteld 1 eurocent in op EUR2,98. Een dag erna ging er nog eens 1 eurocent af en eindigde het aandeel op EUR2,97.

In het bericht dat Magnus gisteren nabeurs verspreidde, stelde de IT-dienstverlener beleggers over 1999 "een bescheiden positief resultaat, nabij break even" in het vooruitzicht. Half juli moest het bedrijf in een eerste winstwaarschuwing al erkennen dat de winstgroei over 1999 achter zou blijven bij de eerder voorspelde 40 procent (ten opzichte van de ƒ7,8 miljoen over 1998).

Op 16 augustus werd aan die verwachting nadere invulling gegeven, aldus Hulshof. Magnus voorzag toen een "aanzienlijke daling" van de winst (met 30 à 45 procent). Daarmee zou de winst altijd nog uitkomen tussen de ƒ4,3 en 5,5 miljoen. Sinds gisteren gaat Magnus echter uit van "een bescheiden" winst. "Ik kan niet anders zeggen dan dat we een foute inschatting hebben gemaakt", aldus Hulshof.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.