Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

woensdag
1 december 1999
 

[BOL]
[ABN AMRO]
[Veilinghal]
[PC Thuis]
[TopCarrieres]
[EUBOS.NL]
[V & L informatica]

Dow 70 punten omlaag

NEW YORK, woensdag

De beurs te Wall Street toonde gisteren een bijzonder onrustig beeld. Bij forse omzetten kregen veel technologiewaarden flinke klappen, maar de meeste financiële waarden lagen goed. De obligaties stegen licht maar dat was uiteindelijk geen steun voor de aandelen. Per saldo moest de Dow Jones index dan ook een verlies incasseren van 70,11 punten op een stand van 10.877,72.

De omzetten waren ruim 952 miljoen stuks, duidelijk boven het gemiddelde van de laatste weken. Aanvankelijk steeg de Dow Jones index als gevolg van de stijging van de obligaties. Die werden een fractie duurder. Maar tegen de middag draaide het sentiment en een golf winstnemingen stak de kop op. Handelaren konden daar geen duidelijke verklaring voor geven.

"Het ziet er naar uit dat veel beleggers winst hebben genomen na de fantastische stijgingen bij de technologiewaarden. Ze hebben daarna weer andere, achtergebleven aandelen gekocht. Het gekke is dat er meer stijgers dan dalers zijn terwijl de Dow toch gedaald is. Dat komt vrijwel nooit voor", aldus een handelaar.

De Nasdaq kreeg dus klappen en de index verloor ruim 85 punten ofwel 2,5%. Maar de index van de internetfondsen deed het nog slechter met een verlies van 5%. Yahoo verloor $13, America Online werd bijna $8 goedkoper, Amazon verloor ruim $5. Vreemd genoeg klom computerproducent Apple wel op. Het fonds werd $3¼ duurder op $97¾ omdat de bank JP Morgan het koersdoel gisteren verhoogde naar $115. Het Nederlandse fonds ASML echter verloor EUR3,70 op EUR92,80.

Dat de obligaties stegen was eveneens opmerkelijk omdat de Conference Board, een onderzoeksinstituut, met een rapport kwam waaruit bleek dat het consumentenvertrouwen in november voor de eerste keer in vijf maanden weer is gestegen. Ook waren er geruchten dat de Kerstverkopen dit jaar alle records zullen verpletteren. Maar desondanks konden de banken hogere koersen noteren zoals $3½ winst voor American Express op $151¼. De olieprijs daalde opeens flink en dat leek wel een gunstig teken. De dollar veranderde in New York nauwelijks in waarde.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.