Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

woensdag
1 december 1999
 

[V & L informatica]
[EUBOS.NL]
[Veilinghal]
[BOL]
[TopCarrieres]
[ABN AMRO]
[PC Thuis]

Pieper in top Amerikaans
Insight Capital Partners

door Maurice van Uden - AMSTERDAM, woensdag

Roel Pieper heeft een nieuwe betrekking gevonden. De voormalige Philips-topman doorbreekt volgende week na maanden van stilzwijgen de stilte. Volgens bronnen binnen de Nederlandse wereld van het durfkapitaal wordt hij directeur bij de New Yorkse venture capitalist Insight Capital Partners, een relatief klein fonds dat vooral actief is in de automatiseringsbranche.

"Ik wist dat hij ermee bezig was, maar niet dat het al rond was", aldus een van hen. Volgens deze informatie wordt Pieper verantwoordelijk voor alle investeringen van Insight in internet- en software-bedrijven, zowel in de VS als in Europa. De Amerikanen beheren een fonds van zo'n $200 miljoen, aldus de laatst bekende informatie. Daarmee is het een relatief kleine speler op die markt.

Pieper is al langere tijd druk doende met durfkapitaal. Onder meer was hij een van de initiatiefnemers achter het door Economische Zaken gesteunde Twinning-netwerk. Die instelling moet startende ondernemers in de informatie- en communicatietechnologie ondersteunen bij de uitvoering van hun plannen. Onderdeel van de regeling is een investering in het aandelenkapitaal van de starters.

Pieper was bij Insight al lid van de raad van advies. Ook staken de Amerikanen geld in Twinning. Als adviseur bij Insight werkte Pieper onder meer samen met de Amerikanen Ray Lane en Max Hopper. Lane is de op een na hoogste baas bij database-fabrikant Oracle, Hopper was jarenlang de topman van het luchtvaartreserveringssysteem Sabre.

De voorheen als troonopvolger van Philips-topman Cor Boonstra gedoodverfde Pieper zou voor Insight vooral de Europese markt moeten ontginnen. Ondanks inspanningen van ex-Uniface-directeur Reiner Pinot-Noack heeft het fonds nog nauwelijks investeringen op dit continent gerealiseerd. Pinot-Noack werd destijds door Uniface-oprichter Bodo Douqué na slechts twee jaar uit zijn functie ontheven. Bij die gelegenheid kon Douqué zijn teleurstelling hierover niet onder stoelen of banken steken.

Volgens de vooraankondiging van Pieper gaat hij voor Insight "een grootschalig initiatief" opstarten, dat de verdere ontwikkeling van e-business in zowel de VS als Europa "belangrijk zal bevorderen". Desgevraagd wil de persoonlijke woordvoerster van Pieper het bericht noch bevestigen noch ontkennen. Bij Insight wil niemand de pers te woord staan: "We doen hier niet aan persvoorlichting", aldus een medewerkster.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.