Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

woensdag
1 december 1999
 

[EUBOS.NL]
[PC Thuis]
[V & L informatica]
[Veilinghal]
[ABN AMRO]
[TopCarrieres]
[BOL]

Nieuw instrument in
gevecht om personeel

door Mirjam Brinks en Annet de Jomng - DEN HAAG, woensdag

De PvdA en MKB Nederland slaan de handen ineen om het nijpende personeelstekort bij het midden- en kleinbedrijf een halt toe te roepen. De gapende kloof tussen de werkgevers en het enorme potentieel van toekomstige arbeidskrachten, de 'stille reserves', moet definitief worden overbrugd met een door het rijk gesubsidieerd expertisecentrum.

Het PvdA-Kamerlid Jet Bussemaker en MKB-voorzitter Hans de Boer, elkaars vijanden waar het gaat om het wettelijk recht op deeltijd, hebben een monsterverbond gesloten waar het kabinet in hun ogen niet omheen kan. Ze doen gezamenlijk een aanval op de maar liefst 45 procent onvervulbare vacatures bij bedrijven in ons land.

"Wij denken een instrument in handen te hebben waardoor een groot deel van de 900.000 mensen die aan de kant staan en willen werken snel aan de slag kunnen bij ondernemingen", aldus Bussemaker, die het plan vandaag wereldkundig maakt tijdens de behandeling van de begroting Sociale Zaken.

Het idee is dat ondernemingen met een personeelstekort tegen betaling hun bedrijf kunnen laten doorlichten. Met één druk op de knop rolt er een lijst uit de computer met aanbevelingen om het werk aantrekkelijker te maken en een gedetailleerd profiel van de potentiële werknemer. Bussemaker: "Als je een bedrijf met die methode doorlicht, zie je in één oogopslag wat er nog te verbeteren valt als het gaat om arbeidsvoorwaarden, werktijden en kinderopvang. Onderzoek toont aan dat die zaken met name vrouwen stimuleren om te gaan werken."

Deze 'bedrijfsdoorlichting' moet worden gedaan door een mobiel servicecentrum, dat wordt geleid door ervaringsdeskundigen, zoals gepensioneerde ondernemers of wao-ers uit de MKB-sector en mensen met kennis over de arbeidsmarkt. De deskundigen moeten met een bus, volledig geautomatiseerd en voorzien van internet, door het land rijden en bij de bedrijven langs gaan. Overheid en sociale partners moeten het project gezamenlijk gaan financieren.

De adviezen kunnen variëren van in welke krant de vacature moet worden geplaatst tot het inschakelen van een uitzend- of arbeidsbureau om de werknemer met het geschikte profiel aan te trekken. "Het gaat om het leveren van maatwerk, dat is de enige manier om de kloof te overbruggen", zegt De Boer.

De ondernemer kan volgens Bussemaker met deze nieuwe methode nog steeds aangeven wat hij zoekt. "Wel is het de bedoeling dat hij hierbij open staat voor verandering. Dit betekent dat ook aangegeven dient te worden als het bijvoorbeeld voor de functie niet per se nodig is om voor honderd procent de Nederlandse taal te beheersen. Tevens doet de werkgever er verstandig aan ook de mogelijkheid voor deeltijdarbeid te bekijken." Volgens het PvdA-Kamerlid zijn dit bij uitstek 'lokkertjes' voor allochtone vrouwen, die nu aan de zijkant staan terwijl ze prima in staat zijn om te werken.

Hoewel de MKB-voorzitter absoluut geen voorstander is van deeltijdarbeid vindt ook hij dat de ondernemers in het midden- en kleinbedrijf zich hiervoor meer moeten openstellen. "We kunnen ons er niet langer voor afsluiten, de personeelsproblematiek wordt te groot."

De Boer vindt dat zijn sector af moet van het ophangen van briefjes met 'werknemers gezocht'. "Dit wordt veelal veroorzaakt door slecht contact tussen arbeidsbureaus en ondernemingen. Het vinden van geschikt personeel duurt hierdoor veel te lang." De Boer geeft wel toe dat het hier aan twee kanten fout gaat. "De werkgevers plakken daarom advertenties aan de ramen en slagen er niet in hun met moeite verkregen personeel te behouden. Het is een soort duiventil. Minister De Vries heeft ons verweten dat wij daaraan meewerken, omdat we 'te hooi en te gras personeel werven'. Hij pleit daarom ook voor een duidelijke structuur", zegt De Boer.

Volgens de MKB-voorman wordt het tijd dat werkgevers ook daadwerkelijk willen investeren in hun personeel. Goede arbeidsvoorwaarden zijn dan ook een 'must' om werknemers te binden. Het MKB staat er bekend om vooral op korte termijn te denken en te weinig aandacht te hebben voor loopbaanbegeleiding en scholing. Het verloop onder personeel is daardoor groot. "Werknemers komen door de voordeur binnen en worden er bij de achterdeur weer uitgevist door de concurrent", zegt De Boer.

Hans de Boer en Jet Bussemaker

FOTO: ROEL DIJKSTRA






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.