Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

woensdag
1 december 1999
 

[Veilinghal]
[EUBOS.NL]
[PC Thuis]
[TopCarrieres]
[BOL]
[ABN AMRO]
[V & L informatica]

Golf stakingen boven
hoofd grote concerns

Van onze financiële redactie - AMSTERDAM, woensdag

Onder werknemers van de vier grote Nederlandse concerns Corus, Philips, Gasunie en Akzo Nobel groeit de woede over aangekondigde reorganisaties.

Een deel van het personeel van staalbedrijf Corus, het voormalige Hoogovens, heeft gisteren het werk neergelegd. De werknemers zijn furieus over de voorgenomen sluiting van het bedrijfsonderdeel IJmuiden Lange Producten.

Corus zelf zegt echter dat alles normaal draaide. "Het werk is maar even onderbroken om bij de door ons georganiseerde informatiebijeenkomsten te kunnen zijn", verzekert een woordvoerder. Vandaag organiseren de bonden ledenvergaderingen. Zij sluiten niet uit dat daar besloten wordt tot verdere acties.

Onwillig
De ruim tweehonderd werknemers van Philips Terneuzen besloten gisteren de vorige week woensdag ingezette staking voor onbepaalde tijd voort te zetten.

Directeur J. Braat van Philips Licht Nederland was niet bereid terug te komen van het voornemen om de productie van spaarlampen over te plaatsen naar Polen, waardoor 280 van de bijna 500 banen in de fabriek in Zeeuws-Vlaanderen verdwijnen.

Philips weigert nog langer inhoudelijk te praten over een alternatief plan van de ondernemingsraad. Dat voorziet onder meer in een concentratie van de productie van spaarlampen in Terneuzen.

Bestuurder J. Cuperus van FNV Bondgenoten vindt het te gek voor woorden dat Philips zo onwillig is. Hij is bang dat Terneuzen het begin is van een veel grotere ingreep, waardoor ook andere activiteiten van de Lichtdivisie uit Nederland verdwijnen. Cuperus zegt geen enkele behoefte te hebben aan een nadere toelichting van Braat. "Als hij gelijktijdig bereid is een opening te bieden, willen we dat gesprek uiteraard wel aangaan. Het woord is nu aan Philips."

Onrust
Ook onder de werknemers van de Gasunie heerst grote onrust. Maandag werd bekend dat de vakbonden in het noorden zich ernstig zorgen maken over een mogelijke terugtrekking van de overheid uit de Gasunie.

Wanneer het ministerie van Economische Zaken het aandeel in Gasunie verkoopt aan de andere aandeelhouders Shell en Exxon, kan dat volgens de bonden leiden tot "dramatisch banenverlies". Morgen reizen 300 medewerkers in zes bussen af naar Den Haag om daar te protesteren.

Ook bij werknemers van de Akzo Nobel verffabriek in Sneek kwam gisteren de stoom uit de oren. Vrijdag gaan zij massaal in staking als de directie haar plan om de bijna honderd jaar oude verffabriek te sluiten niet intrekt.

Akzo Nobel kondigde in oktober aan de verffabriek te sluiten en de hele productie over te brengen naar Groot-Ammers (onder Gouda). De vestiging in Sneek telt 80 werknemers. Ongeveer 35 werknemers kunnen meeverhuizen, maar de animo onder het personeel om 200 kilometer verderop te gaan werken, is klein.

 






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.