Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

woensdag
1 december 1999
 

[EUBOS.NL]
[PC Thuis]
[V & L informatica]
[Veilinghal]
[BOL]
[ABN AMRO]
[TopCarrieres]

Forse stijging verkoop
GSM-telefoons Philips

AMSTERDAM/NIJMEGEN, woensdag

Philips had gisteren op twee fronten goed nieuws te melden. In Nijmegen werd ter gelegenheid van de ingebruikneming van de uitbreiding van de chipfabriek Mos4you gemeld dat de markt voor de producten van Philips zo groot is dat niet aan alle vraag kan worden voldaan. En in Le Mans stelde Philips tijdens een analistenbijeenkomst dat de verkoop van GSM-telefoons dit jaar met liefst 70 procent zal stijgen.

Philips zal dit jaar negen tot negen en een half miljoen telefoons verkopen, aldus financieel topman Jan Hommen gisteren in een reactie. Bij de presentatie van de kwartaalcijfers in oktober wist hij al te vertellen dat PCC (Consumer Communications) dicht tegen het break even punt zat. "Het punt waarop we winst gaan maken komt nu heel dichtbij", voegt hij daar nu aan toe. Volgens vice-president Adri Baan, tevens topman van Philips Consumer Electronics, bevindt PCC zich in de laatste fase van de turn around-situatie.

Baan herhaalde gisteren dat Philips op het gebied van mobiele telefonie nog steeds streeft naar een toppositie met een marktaandeel van meer dan tien procent. Philips verkeert nu in een proces waarin bepaald wordt hoe dat doel moet worden gehaald.

"Zo zullen de derde-generatietelefoons vanaf 2003 op de markt gaan komen", zei Baan te verwachten. Nu wordt ook voorzichtig uitgekeken naar mogelijke partners, waarmee een gezamenlijke technologie kan worden ontwikkeld. "Nu al bij de huidige generatie gsm's worden nieuwe toepassingen ontwikkeld, zoals Wap (informatiediensten via de mobiele telefoon, red.). Die doen we niet zelf. We moeten nu kijken of we de nieuwe ontwikkelingen zelf gaan doen, of in samenwerking met derden."

Een nieuwe samenwerking als met Lucent zit er echter beslist niet in. "Ik heb die samenwerking persoonlijk afgeblazen, dat zit er niet in", stelde Baan.

In Nijmegen werd gisteren gesteld dat producten als gsm-telefoons de vraag naar nieuwe chips stimuleren. "Waren het eerder producten als de tv en de pc, nu is het de gsm die de drijvende kracht in de markt is. De volgende impuls zal komen van het gaan samenwerken van verschillende apparaten met behulp van Bluetooth (draadloze communicatie tussen tussen bijv. gsm's en computers, red.) en wap-toepassingen", stelde Stuart McIntosh van Philips Semiconductors.

Philips heeft daar de capaciteit fors uitgebreid. Sinds de start van de fabriek, Mos4you, is in totaal ruim ƒ2,2 miljard geïnvesteerd. De jongste vergroting van de productiecapaciteit vergde een half miljard. De capaciteit groeit van 200.000 naar 300.000 8-inch wafers per jaar.

Het gaat sinds kort weer uitstekend in de halfgeleiderindustrie. "Wij lopen wat achteraan, de eenvoudige geheugenchips hebben al eerder een fors herstel laten zien", stelde McIntosh. De halfgeleiderindustrie heeft drie jaar, ongewoon lang voor deze industrie, in een dal gezeten.

"Wij hebben in die periode veel minder last gehad, onze winstbijdrage aan het concern bleef vrij stabiel", stelde Theo Claasen van Philips Semiconductors. "Wij hebben vaak langjarige contracten met afnemers en daarin ligt de prijs ook vast. We gaan nu niet ineens veel meer verdienen."

Maar, zo stelde topman Jan Hommen gisteren: "De opgaande lijn in de halfgeleiderindustrie betekent dat er meer omzet wordt gedraaid. Dat betekent weer een betere capaciteitsbenutting en dus lagere kosten. Dus verbeteren de marges." Maar, zo relativeerde Hommen, Philips zit qua marges al hoog. "We zijn nummer twee na Intel met een marge van 19%. Dan praat je niet meer over een stijging van de marges met tientallen procenten."

McIntosh zei gisteren dat de halfgeleiderfabrieken van Philips momenteel allemaal volbezet zijn. De capaciteit in Nijmegen komt geleidelijk ter beschikking. "Ik wilde dat we nu al over de volle capaciteit konden beschikken. We moeten nee verkopen."

Hij stelde overigens ook dat het cyclische karakter van de halfgeleiderindustrie aanwezig blijft. "Een paar jaar geleden dachten sommigen dat dat verdwenen was. Wij hebben daar niet in geloofd. En ik denk dat we over een jaar of drie wel weer tegen een dipje aan zullen lopen."

Hij verklaarde dat door te stellen dat fabrikanten meteen nieuwe capaciteit gaan bouwen als het beter gaat in de sector. "Het duurt dan twee tot drie jaar voordat die capaciteit beschikbaar komt, en dan loop je weer tegen overcapaciteit aan." Toch is McIntosh op lange termijn zonder meer optimistisch. "De totale markt heeft nu een omvang van $150 miljard. Over vijf tot zes jaar zal dat $300 miljard zijn."






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.