Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

woensdag
1 december 1999
 

[Belastingdienst]
[CMG]
[BOL]
[Eurocard/Mastercard]
[Scoot]
[Compu'Train]
[ABN AMRO]
[Klik hier naar Matra Nortel]

Helft stroomstrijkijzers
levensgevaarlijk

  door Martijn Koolhoven - ARNHEM, woensdag

Nederlanders lopen grote kans dat ze tijdens het strijken onder stroom komen te staan.

Uit een KEMA-onderzoek blijkt dat de helft van de miljoenen stoomstrijkijzers die in ons land in gebruik zijn, gevaarlijk is. Worden alle strijkijzers die ooit zijn gevallen meegeteld, dan levert zelfs 75 procent groot risico op.

Enkele schokkende voorbeelden: water komt in contact met het 220-Voltdeel nadat de stoomgaatjes door kalk verstopt zijn geraakt, waardoor de hele bout onder stroom kwam te staan; tijdens het bijvullen terwijl de bout op de rug ligt, stroomt water rechtstreeks het 220 Volt-compartiment in; tijdens een valtest spat een strijkijzer uit elkaar en komen 220 Volt-delen bloot te liggen.

Van de 24 onderzochte bouten blijken er slechts zes aan de veiligheidsnormen en valveiligheid te voldoen. Alleen Philips en Rowenta doorstonden de testen met glans.

Geschrokken
KEMA besloot tot het onderzoek na een uitzending van het TROS-televisieprogramma Radar, waarin melding van lekkende stroomstrijkijzers werd gemaakt. "We zijn geschrokken", zegt directeur productkeuringen M. van der Dussen van KEMA in Arnhem. "We hadden verwacht dat het wel zou meevallen." KEMA roept consumenten die aan de veiligheid twijfelen, op om terug naar de winkel te gaan om de bout te laten controleren.

Verder blijkt dat fabrikanten consumenten vaak voor de gek houden door de apparaten ten onrechte van de verplichte zogenoemde 'CE-markering' te voorzien, waarmee wordt aangegeven dat ze aan de wettelijke eisen voldoen. De KEMA ontdekte echter dat nogal wat bouten ten onrechte van dit certificaat zijn voorzien.

De Inspectie Gezondheidsbescherming kondigt aan de controles op strijkijzers te zullen opvoeren en waar nodig proces-verbaal te zullen opmaken.

De fabrikanten komen mogelijk vandaag met een verklaring.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.