Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

woensdag
1 december 1999
 

[ABN AMRO]
[CMG]
[Belastingdienst]
[Compu'Train]
[Scoot]
[Klik hier naar Matra Nortel]
[BOL]
[Eurocard/Mastercard]

Kamerleden verlegen
met prijzig cadeau
van metaalsector

  Van onze parlementaire redactie - DEN HAAG, woensdag

Een flink aantal Kamerleden is ernstig in verlegenheid gebracht door een groots opgezette en kostbare lobby van de metaal- en elektrotechnische industrie en de vakbeweging.

Gisteren lieten zij aan het Binnenhof maar liefst 250 dure attaché-koffertjes bezorgen voor alle leden van de Eerste en de Tweede Kamer.

In de glimmende koffer zit onder meer een fototoestel en visitekaartjes met de naam van de volksvertegenwoordiger en de titel 'privé detective'. De Kamerleden kunnen meedoen met een detectivespel en zo 50.000 gulden winnen voor een werkgelegenheidsproject.

De fracties van SP en GroenLinks hebben al laten weten de koffertjes per ommegaande terug te sturen naar de afzender. "Een vooruitzicht op 50.000 gulden waarmee een Kamerlid vervolgens mooie sier kan maken in zijn regio is een vorm van ongewenste beïnvloeding", aldus het SP-Kamerlid Kant.

Geen tijd
VVD-fractievoorzitter Dijkstal laat weten "een beetje in verlegenheid" te zijn gebracht door de omvang van het geschenk. De liberale voorman vindt het op zichzelf "een nobel streven" om meer werklozen in de sector aan de slag te krijgen, maar heeft geen tijd voor spelletjes. "De brief hou ik, maar de koffer gaat terug", aldus Dijkstal.

Voorzitter van FNV Bondgenoten De Vries zegt dat de actie alleen bedoeld is om politici meer bij de sector te betrekken. "Niet iedereen is negatief, er hebben zich al diverse Kamerleden gemeld die mee willen doen aan het detectivespel." Hij benadrukt dat ook de kosten niet exorbitant zijn. "Vorig jaar nog hielden we laskampioenschappen voor politici, dat was veel kostbaarder."

De laskampioene van vorig jaar, het CDA-Kamerlid Gerda Verburg, heeft zich opgegeven voor het spel. "Ik heb me wel beklaagd over het cadeau, maar ik doe toch mee voor de goede zaak", aldus Verburg.

Volgens De Vries staat het ingewikkelde detectivespel, dat tot april gaat duren, symbool voor de ingewikkelde toeren die moeten worden uitgehaald om een werkloze weer aan een baan te helpen.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.