&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">
zaterdag
27 november 1999

Boos

Als het om overleg gaat, schijnt het kabinet geen goede hand te hebben. Nu zijn het de boeren, verenigd in LTO-Nederland, die boos zijn opgestapt uit het overleg met minister Brinkhorst (Landbouw).

Helemaal ongelijk hebben de boeren niet. De bewindsman dendert door met zijn plannen tot sanering van de veestapel, waarbij hij zich beroept op Brussel. Maar ons land loopt wel heel erg vooruit op alle andere EU-landen bij de uitvoering van de nitraat-richtlijn.

Bovendien is enige versoepeling van de norm zeker haalbaar zonder dat dat ten koste hoeft te gaan van het doel van de operatie: schoner drinkwater. Bovendien kan de norm heel goed in tijd gespreid worden ingevoerd zodat de boeren daaraan kunnen wennen. Ook de onheuse behandeling van de boeren door Brinkhorst heeft de sfeer niet verbeterd.

Maar de boeren hebben het harde overheidsoptreden ook deels aan zichzelf te wijten. In het verleden hebben ze pogingen om tot een sanering van de veestapel te komen met succes weten te ondermijnen.

De impasse die nu tussen de minister en de boeren is ontstaan, dient echter geen enkel doel. Daarom is hervatting van het gesprek tussen de twee het beste, waarbij beide partijen meer oog moeten hebben voor de wensen van de ander. Alleen op die manier is een verantwoorde sanering van de veestapel haalbaar.


Het dagblad De Telegraaf geeft onpartijdig nieuws, zonder gebonden te zijn aan enige staatkundige partij, kerkelijke richting of belangen- gemeenschap, uitsluitend in dienst van 's lands belang.

Artikel 3 der Statuten

Blunders

Het Tweede-Kamerlid Dittrich (D66) pleit in deze krant voor de aanstelling van een speciale landelijke officier van justitie voor medische fouten.

Volgens Dittrich, net als veel anderen danig geschrokken van de ernstige medische missers die recent aan het licht zijn gekomen, is het daarvoor hoog tijd, omdat in het normale justitie-apparaat niet genoeg medische kennis voorhanden is.

Er is inderdaad iets voor een strakkere aanpak te zeggen.

Ook al bestaat in ons land een redelijk functionerend medisch tuchtcollege dat maatregelen kan nemen binnen de beroepsgroep zelf, toch is in voorkomende gevallen juist dit interne afhandelingsaspect onverteerbaar voor slachtoffers van foute ingrepen.

Dat wordt nog erger, als zij (of hun familieleden) vergeefs duidelijkheid eisen over het voorgevallene en dan al te gemakkelijk worden beschouwd als irritante klagers.

Een medisch onderlegde officier kan niet alleen goed recht doen wedervaren, maar ook ongefundeerd wantrouwen wegnemen.

Waarbij overigens opgepast moet worden dat een op de achtergrond aanwezige mogelijkheid van strafrechtelijk ingrijpen niet leidt tot een te grote huiver om het operatiemes te gebruiken.

Want daarbij is helemáál niemand gebaat.





[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[Financiën]

[Xtra]