Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsFocus
Reiswereld
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

zaterdag
27 november 1999
 

[Cybercard]
[Klik hier naar Matra Nortel]
[PC Thuis]
[Vacatures]
[Qxl]

Heerenveen speelt Cambuur
in derby naar huis: 4-1

  door Yoeri van den Busken - HEERENVEEN, zaterdag

De 'stoere jongens van het platteland' zullen nog heel lang de Koning Voetbal blijven in voetbalminnend Friesland. Heerenveen herstelde zich gisteren van de teleurstellende prestatie in de thuiswedstrijd van vorige week versus Vitesse (1-3) door in de immer beladen burenbotsing af te rekenen met Cambuur Leeuwarden. Het was de 46e zege in de 84 competitiewedstrijden die in de twintigste eeuw voor spanning en opwinding hebben gezorgd in het hoge noorden. 'De jongens uit de stad' trokken slechts achttien maal een lange neus en konden het gisteren slechts twintig minuten lang bijsloffen. Daarna werden de verhoudingen anno 1999 hersteld en liep Heerenveen uit naar 4-1 en de voorlopige derde plaats op de ranglijst.

Vreugde bij Heerenveen dat Cambuur o p een 4-1 nederlaag trakteerde.

FOTO: FRANCOIS WIERINGA

Laagvlieger Cambuur heeft dit seizoen nog maar één keer gewonnen en was tot de aftrap van de Friese klassieker gisteravond de minst schotvaardige ploeg in de eredivisie. Het verschil met de eeuwige rivaal bedroeg maar liefst negentien punten na twaalf wedstrijden. Zo is het de laatste jaren eigenlijk altijd geweest.

Stand en status zijn in derby's echter meestal niets meer waard zijn zodra het Friese volkslied de adrenaline door de aderen heeft gepompt en de bal gaat rollen. De 84e editie van het prestigegevecht vormde aanvankelijk geen uitzondering op die regel. Hoewel Heerenveen sensationeel startte en Anthony Lurling al na een dikke minuut de score opende (prachtige steekpass van Boudewijn Pahlplatz) liet Cambuur zich geenszins uit het veld slaan. In de twintig minuten die volgden trok de ploeg van Gert Kruys het initiatief naar zich toe. De thuisclub maakte dezelfde fout als vorige week, toen na de snelle voorsprong het bezoekende Vitesse het heft in handen kon en vooral mocht nemen. Toen scoorde John van den Brom vijftig tellen later al de gelijkmaker, ditmaal duurde het tien minuten. Sandor van der Heide profiteerde van de onrust in de defensie van Heerenveen en verschalkte tweede keeper Barry Diteweg, de door de interland-verplichtingen van Hans Vonk zijn debuut maakte: 1-1.

Ook het kleine vak met Cambuur-aanhangers domineerde en het beloofde een interessante avond te gaan worden. Trainer Foppe de Haan meldde zich dan ook meteen aan de zijlijn, riep enkele bepalende spelers bij zich en leek Heerenveen op tijd weer bij de les te krijgen. De afwachtende houding was immers helemaal nergens voor nodig. Zodra met name de zwakke laatste linie van Cambuur wordt opgejaagd, is de ploeg buitengewoon kwetsbaar. De 'plattelandsjongens' begrepen de boodschap, gaven even flink gas en prompt kwam de bevestiging. Lurling, die de voorkeur had gekregen boven Romano Denneboom, stuurde de sprintende Gérard de Nooijer weg en de verdedigende helft van het voetballende duo (Dennis is nog steeds geblesseerd) schoot met links raak.

Twee minuten later was het al 3-1 en dat doelpunt mocht Wim de Ron op zijn conto schrijven. De doelman mag het dan erg vervelend vinden dat hij vaak wordt bekritiseerd vanwege zijn geringe postuur, maar dat zal niet veranderen zolang hij kardinale fouten blijft maken. Was De Ron vorige week schuldig aan het 1-0 verlies tegen PSV, nu stond hij bij een corner van Mika Nurmela op de doellijn geplakt terwijl de toch niet erg lange Deen Daniël Jensen de bal voor de neus van De Ron op de kop nam. De tweede treffer binnen zeven dagen van Jensen, die zich uitstekend ontwikkelt en hard op weg is om in de voetsporen van zijn landgenoot Jon-Dahl Tomasson te treden.

Cambuur moest het hoofd buigen voor de versnelling. De tweede helft werd een formaliteit omdat de aansluitingstreffer niet snel viel. In de 68e minuut maakte Nurmela het leed voor de buurman zelfs nog erger door via de counter voor 4-1 te zorgen.

SC Heerenveen - Cambuur Leeuwarden 4-1 (3-1).2. Lurling 1-0, 13. Van der Heide 1-1, 25. Gérard de Nooijer 2-1, 27. Jensen 3-1, 68. Nurmela 4-1. Scheidsrechter: Wegereef. Toeschouwers: 13.700. Gele kaart: Hendriks (Cambuur).






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.