Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsFocus
Reiswereld
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

zaterdag
27 november 1999
 

[Klik hier naar Matra Nortel]
[Vacatures]
[Cybercard]
[Qxl]
[PC Thuis]

Kiefer bezorgt 'Hannover' toetje

door Jon Visbeen - HANNOVER, zaterdag

Dat uitgerekend Nicolas Kiefer zich moest opwerpen als de nieuwe held van tennissend Duitsland. Na Boris Becker en Michael Stich werd de man uit Holzminden, onder de rook van Hannover, de derde Duitser, die zich wist te kwalificeren voor de halve finales van het ATP wereldkampioenschap. Maar de populariteit van Becker zal hij nimmer overtreffen. Daarvoor is Kiefer te afstandelijk en weigert hij zich te laten koesteren door tennisminnend Duitsland.

Nicolas Kiefer
...tegen Sampras...

Het uitzinnige publiek ging gisteren in de laatste groepswedstrijd van 'Kiwi', zoals zijn koosnaam luidt, tegen Jevgeni Kafelnikov evenwel door de knieën voor het nieuwe fenomeen, dat voortdurend overhoop ligt met Davis-Cup-teamchef Becker. Als je aan Boris komt, dan kom je aan de Duitse tennistrots. Dus dat is Kiefer absoluut niet in dank afgenomen.

In de Expohal nummer 13, waar een stadion voor bijna 14.000 tennisfans is gebouwd, werden hem al zijn negatieve trekjes echter vergeven. Het publiek sloot de man, die in zijn eerste duel tegen Enqvist, eerder deze week, nog wegens krampverschijnselen moest worden behandeld, in de armen. Hannover krijgt dus toch een toetje van deels Duitse makelij. Voor het laatst is de grauwe provinciestad immers plaats van handeling voor het wereldkampioenschap. Het zag er lange tijd niet naar uit, dat Duitsland in de halve finales van het tiende WK op eigen bodem vertegenwoordigd zou zijn.

Pete Sampras
...tegen 'Kiwi' in halve finale...

Kiefer verloor dinsdag zijn eerste duel. Hij was een maand uit de roulatie (enkelblessure), miste wedstrijdritme, maar manifesteerde zich in zijn geboorteplaats nochtans als de nieuwe tennisgrootheid van Duitsland. Kiwi schiep een band met het deskundige en over het algemeen eerlijke publiek en sloeg zich uiteindelijk toch nog naar de laatste vier. "Ik droom van een finale tegen Agassi. Die heeft verkondigd, dat hij beter is dan ik, maar dat mag hij dan bewijzen", verklaarde Kiefer, die behoorlijk van zijn eigen kunnen overtuigd is.

Andre Agassi
...drie zeges...

De 22-jarige Duitser mocht overigens Todd Martin bedanken. De Amerikaan beroofde Thomas Enqvist van alle illusies en zorgde er indirect voor, dat Kiefer en Kafelnikov zich in de witte groep wisten te plaatsen voor de halve finales. Door zijn uitermate verrassende zege op de Rus (6-1, 4-6, 6-2) eindigde de jongste deelnemer in Hannover zelfs als groepswinnaar en staat hij vandaag tegenover Pete Sampras in plaats van Andre Agassi, die in de rode groep geen enkele tegenstand duldde. Kafelnikov was daar niet rouwig om en miste in de partij tegen Kiefer ook de spanning.

Zijn positie bij de laatste vier was al vooraf veilig gesteld. Bovendien heeft hij in de loop van zijn carrière tegen Agassi beter geacteerd dan tegen Sampras, die voor hem een soort 'Angstgegner' is geworden. Als Kafelnikov echter in een toernooi van dit formaat op de baan staat, wil hij zijn beste tennis tonen. Daarom maakte hij er in de tweede set een wedstrijd van, maar Kiefer kon hij in de slotfase niet van diens à propos brengen.

Voor Todd Martin, Thomas Enqvist, Guga Kuerten en Nicolas Lapentti en uiteraard ook reserve Richard Krajicek is het WK 1999 ten einde. Zij kunnen op vakantie en kunnen zich gaan voorbereiden op het seizoen 2000, waarin de ATP een nieuw ranglijst-systeem zal introduceren. Iedereen begint op 1 januari met nul punten, het bonussysteem is afgeschaft en als een speler geblesseerd is, is dat jammer voor hem. De spelersvakbond wil met de ATP Champions Race naar Lissabon 2000 vooral de tennisfan op de wenken bedienen. "Wij hebben geleerd van het verleden. De ATP viert zijn tienjarig bestaan en we kunnen trots zijn op wat er is bereikt in die periode. Maar het ranglijst-systeem was te gecompliceerd. Je kunt niet verkopen, dat Agassi de finale van Wimbledon van Sampras verliest en dat hij de volgende dag de nieuwe nummer één op de 'ranking' is. Daar snapt niemand iets van. Vandaar, dat wij het systeem hebben vereenvoudigd. Hoe beter je in een seizoen bent, hoe hoger je op de lijst staat", verkondigde ATP-baas Mark Miles.

Kafelnikov
...tegen Agassi...

Het illustere kwartet, dat in Hannover is overgebleven, heeft vooralsnog andere kopzorgen. De laatste wereldtitel van dit millennium staat op het spel. En daar willen de heren nog wel even heel diep voor gaan. Daarna worden alle ATP-punten van dit seizoen naar de achtergrond gedrongen en gaat een ieder zich wagen aan het nieuwe systeem. Dat best op enige weerstand van deze of gene zal kunnen rekenen. Maar wie dan leeft, wie dan zorgt zullen Agassi, Sampras, Kafelnikov en Kiefer zichzelf hebben voorgehouden.

Hannover. Mannen, WK, 7,2 miljoen. Witte groep: Kiefer (Dui/6) - Kafelnikov (Rus/2) 6-1 4-6 6-2, Martin (VSt/7) - Enqvist (Zwe/4) 6-4 6-1.

Eindstand:1. Kiefer 2 zeges, 2. Kafelnikov 2, 3. Martin 1, 4. Enqvist 1.

Rode groep:Sampras (VSt/5) - Lapentti (Ecu/8) 7-6 7-6.

Eindstand:1. Agassi (VSt/1) 3, 2. Sampras 2, 3. Kuerten (Bra/3) 1, 4. Lapentti 0.

Indeling halve finales: Agassi - Kafelnikov, Sampras - Kiefer.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.