Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsFocus
Reiswereld
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

zaterdag
27 november 1999
 

[Veilinghal]
[ABN AMRO]
[TopCarrieres]
[PC Thuis]
[V & L informatica]
[BOL]

Zalm streeft naar kopgroep
EU voor energiebelasting

Van onze correspondent - BRUSSEL, zaterdag

Als het niet lukt om een Europese energiebelasting van de grond te krijgen in EU-verband, wil minister Zalm van Financiën met een 'kopgroep' van voorstanders een dergelijke ecotax alsnog invoeren. Zalm doet dit voorstel aanstaande maandag tijdens een bijeenkomst met zijn Europese collega's.

Zalm wil de kopgroep zo groot mogelijk maken. Dat lijkt een haalbare kaart omdat dertien van de vijftien lidstaten vóór een Europese energiebelasting zijn. Spanje en Ierland zijn echter mordicus tegen en blokkeren de zaak daarom al tijden.

Nederland is het talmen beu en wil dat er een snelle oplossing komt omdat het concurrentieverstorend werkt dat sommige lidstaten nu op hun eigen houtje een energiebelasting invoeren. Verder moet er een oplossing komen voor het probleem dat sommige landen hun energie-intensieve industrieën willen ontzien.

Het Europese belastingpakket komt maandag ook weer aan de orde, maar dit is in Brussel nu alom tot een 'dood paard' verklaard. Het Finse voorzitterschap is naarstig op zoek naar wegen om het gezichtsverlies voor alle partijen te beperken als de zaak over twee weken op het bord van de regeringsleiders komt tijdens de EU-top in Helsinki.

Een mogelijkheid is de zaak in de ijskast te zetten en het over een half jaar onder Portugees voorzitterschap nog eens te proberen. Het opdelen van het pakket in stukken, waar Nederland voor vreesde, is van tafel. Een meerderheid van de lidstaten voelt daar niets voor.

Duitsland, Frankrijk en Italië zijn boos op de Britten omdat zij met hun onverzettelijke houding over de bronbelasting op spaartegoeden het hele belastingpakket blokkeren. Volgens sommige bronnen in Brussel kan dat gevolgen hebben voor de kandidatuur van de Brit Andrew Crockett om Michel Camdessus op te volgen als hoofd van het IMF.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.