Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsFocus
Reiswereld
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

zaterdag
27 november 1999
 

[TopCarrieres]
[V & L informatica]
[ABN AMRO]
[Veilinghal]
[BOL]
[PC Thuis]

Loopgravenoorlog met kabinet

van onze verslaggeefsters - AMSTERDAM/DEN HAAG, zaterdag

De sociale partners zijn gisteren niet ingegaan op de uitnodiging van minister De Vries en zijn staatssecretaris Hoogervorst (Sociale Zaken) om het gesprek over de herstructurering van de sociale zekerheid te hervatten.

De sociale partners besloten in de Stichting van de Arbeid (Star) dat de handreiking te mager was om aan te nemen. "De minister heeft ons uitgenodigd om met suggesties te komen over het gekozen kabinetsmodel. Maar wij hebben van meet af aan te kennen gegeven alleen weer in overleg te treden als er over de hoofdlijnen te praten valt", aldus A. Jongerius van de FNV. De Star heeft in een brief aan de minister dit standpunt nogmaals benadrukt. "Wij wachten nu op een signaal", aldus Jongerius.

In de plannen van De Vries zijn sociale partners niet meer medeverantwoordelijk voor het beleid. Ze mogen alleen nog op afstand adviseren over het reïntegratie-beleid, dat aan de markt wordt overgelaten. De uitvoering van de ww en wao komen in handen van één, door de overheid aangestuurde, uitkeringsfabriek. Dinsdag liepen de sociale partners boos weg uit het gesprek met de minister omdat zij meer verantwoordelijkheid opeisen.

Werkgevers en vakbeweging blijven één front vormen in hun protest tegen het kabinetsplan. "Wij zijn met z'n allen op de kast gejaagd en komen er alleen maar met z'n allen weer van af", aldus L. de Waal, voorzitter van de FNV-vakcentrale. "Het gaat om een gezamenlijke verantwoordelijkheid voor het arbeidsmarktbeleid. Dat zijn werkgevers, werknemers én overheid. Het kan niet zo zijn dat één partij nu alles trekt."

De Waal vindt dat er in het kabinetsmodel verkeerde keuzes zijn gemaakt. "Het was beter geweest als De Vries er voor gekozen had de reïntegratie-tak publiek te houden en de uitvoering te privatiseren. Dit instabiele systeem werkt verkeerd sociaal gedrag in de hand", aldus de FNV-voorzitter.

Premie-differentiatie moet werkgevers straks prikkelen om minder mensen de wao in te sturen. Daarbij moeten werkgevers een eigen beleid uitstippelen voor het herintreden van werknemers. De vakbonden krijgen alleen inspraak in dit beleid via de ondernemingsraden of de cao's. De Waal wijst erop dat vooral in het midden- en kleinbedrijf hierdoor problemen kunnen ontstaan. Veel mkb'ers hebben geen ondernemingsraad. Via de door brancheorganisaties afgesloten cao's kan het reïntegratiebeleid worden afgesproken. Maar als dat een mkb'er financieel boven de pet gaat en het bedrijf zijn lidmaatschap opzegt, is er geen instantie meer dat zijn beleid controleert.

De Waal voelt zich "in de boot genomen", door minister De Vries. "Toen begin oktober de blauwdrukken van zijn plan uitlekten, ontkende De Vries dat dat plan op tafel lag. Nu blijkt dat toch zo te zijn."

Premier Kok wil dat de sociale partners "zonder voorwaarden vooraf" een gesprek aangaan met minister De Vries en staatssecretaris Hoogervorst (Sociale Zaken). Volgens de minister-president staat de verdeling van de verantwoordelijkheden tussen overheid en markt echter vast.

De premier maakte in navolging van minister De Vries duidelijk dat er geen sprake meer kan zijn van een totaal ander model. "Ik denk dat de sociale partners realist genoeg zijn om dat als politiek gegeven te zien. De Tweede Kamer wil dat onderscheid tussen publiek en privaat overnemen. Zelfs GroenLinks heeft dat gezegd. Maar binnen die politieke realiteit wordt veel waarde gehecht aan een gesprek", aldus Kok.

Kok wilde niet "al te dramatisch" doen over de uit de hand gelopen ruzie met de sociale partners. "Het woord oorlog is zwaar overtrokken. Het poldermodel betekent niet dat je het altijd met elkaar eens bent." Volgens Kok is er nu tussen De Vries en de sociale partners spraakverwarring over de hoofdlijnen van het kabinetsvoorstel. "In plaats van elkaar te blijven bestoken over wat nu wel of geen hoofdlijn is, kunnen we dat beter aan tafel bespreken. Laat met nu gewoon komen en een gesprek voeren", aldus de premier.

Kok benadrukte dat er nog "heel veel te bespreken is over de vormgeving." Volgens de minister-president is het ook bespreekbaar als "de vakbeweging een sterkere rol bij de reïntegratie geaccentueerd wil zien." Minister De Vries reageert na het weekeinde op de afwijzing van de Stichting van de Arbeid om het gesprek te hervatten. Premier Kok stelde voor om het onderwerp "een weekend te laten rusten."






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.